Tampereen yliopiston ja Aalto yliopiston tutkijat ovat nyt osoittaneet, että alastomien vartaloiden havaitseminen tapahtuu ihmisaivoissa tehostetusti jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Tutkimuksessa koehenkilöille esitettiin kuvia miehistä ja naisista joko normaaleissa arkivaatteissa, uimapuvuissa tai alastomina. Samanaikaisesti heiltä mitattiin näkemiseen liittyviä herätevasteita aivosähkökäyrästä. Tällä menetelmällä voidaan tutkia näköhavainnon käsittelyn varhaisvaiheita.

Tulokset osoittivat, että aivot käsittelevät jo alle 0.2 sekunnissa alastomia vartaloita tehokkaammin kuin vaatetettuja vartaloita esittäviä kuvia.

Aivokuvantamistutkimukset ovat paikantaneet aivoista alueita, jotka ovat erikoistuneet ihmiskehojen havaitsemiseen ympäristössä, mutta toistaiseksi on ollut epäselvää, käsittelevätkö aivomme havaitsemiamme alastomia ja vaatetettuja vartaloita eri tavoin.

Tutkimuksen mukaan tiedonkäsittely oli sitä tehokkaampaa, mitä vähemmän kuvien henkilöillä oli vaatteita päällään: vasteet olivat kaikkein voimakkaimpia kun koehenkilöt näkivät alastomia vartaloita. Toiseksi voimakkaimpia ne olivat, kun he näkivät kuvia uimapukuun puetetuista kehoista ja kaikkein heikoimpia silloin kun kehot olivat täysin puettuja.

Miehet reagoivat naisiin

Mieskoehenkilöillä aivovasteet olivat lisäksi voimakkaammat naisia kuin miehiä esittäviin alastonkuviin, kun sen sijaan naiskoehenkilöillä tällaista sukupuolivaikutusta ei havaittu.

ILMOITUS

Tulokset osoittavat, että seksuaalisesti kiihdyttäviä signaaleita käsitellään tehostetusti.

Aivovasteiden lisäksi myös koehenkilöiden itsearvioinnit sekä kuvien katsomisen aikana tehdyt autonomisen vireystilan mittaukset osoittivat odotetusti suurempaa virittyneisyyttä alastonkuviin muihin kuviin verrattuna.

Tällainen seksuaalisten signaalien nopea käsittely palvelee tutkijoiden mukaan osaltaan lisääntymistä, ja varmistaa mahdollisten seksuaalikumppanien tehokkaan havaitsemisen ympäristöstä.

Tulokset julkaistiin 16. marraskuuta 2011 PLoS ONE -tiedelehdessä. Tutkimuksen tekijät ovat professori Jari Hietanen Tampereen yliopistosta ja dosentti Lauri Nummenmaa Aalto yliopistosta.