Lehtikuva/ Jarno Mela

Euroopassa on pitkään suhtauduttu aivan liian huolettomasti äärioikeistosta tulevaan uhkaan, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut ruotsalainen toimittaja Lisa Bjurwald.

Euroopan äärioikeisto on viime päivinä ollut näkyvästi uutisissa, kun Saksassa paljastui uusnatsien tekemä murhasarja ja Norjassa joukkomurhaaja Anders Behring Breivik oli oikeuden edessä.

Toimittaja Lisa Bjurwaldin mukaan oikeistoterrorismin uhka on kuitenkin ollut pysyvä, vaikka siitä on viime vuosina puhuttu paljon vähemmän kuin ääri-islamistisen terrorin uhasta. Bjurwaldin kirja Euroopan häpeä – Rasistien voittokulku (Art House) julkaistiin keskiviikkona suomeksi.

Bjurwald muistutti kirjan julkistamistilaisuudessa, että vuonna 1980 Bolognan rautatieasemalla 85 ihmistä surmanneen pommin ja Breivikin hirmutekojen väliin mahtuu suuri joukko äärioikeiston väkivallantekoja.

Rasistinen äärioikeisto on monikasvoinen uhka.

Yksittäisissä murhissa on esimerkiksi Saksassa surmattu pitkälti toistasataa ihmistä. Britanniassa pelättiin reilu kymmenen vuotta sitten Nailbomberina tunnetun uusnatsin iskuja. Kun poliisi sai hänet puolivahingossa kiinni, hänen kotoaan löytyi pommivarasto, joka lienee maan rikoshistorian suurin.

Monikasvoinen uhka

Bjurwaldin mukaan on virheellistä kuvitella väkivaltaan valmiita äärioikeistolaisia yksittäisiksi hulluiksi. Heidän taustallaan ja ympärillään on verkosto, joka vahvistaa toistensa ajatuksia.

ILMOITUS

– Rasistinen äärioikeisto on monikasvoinen uhka. Se ulottuu univormuissaan marssivasta Unkarin Magyar Gárdasta Tanskan hallituspolitiikkaan kymmenen vuotta vaikuttaneeseen Tanskan kansanpuolueeseen.

– Lailliset äärioikeiston puolueet ovat jo pystyneet poliittisella prosessilla rajaamaan ihmisten kansalaisvapauksia, uusnatsit ja katuliikkeet taas aiheuttavat suoraa fyysistä uhkaa.

Bjurwald pitää erityisen huolestuttavana sitä, että äärioikeisto on pystynyt levittämään aatteitaan myös valtavirran puolueisiin ja julkiseen keskusteluun.

– Näin esimerkiksi Ruotsidemokraateista on tullut ”maahanmuuttokriittisiä” entisen ”maahanmuuttajavastaisen” sijasta, vaikka puolue itse ei ole muuttunut mihinkään.

Rasistien koodikieli

Bjurwaldin mukaan tiedotusvälineet eivät ole pystyneet riittävästi avaamaan rasistien käyttämää koodikieltä.

– Kun äärioikeistolainen puhuu ”islamisoitumisesta”, takana on kokonainen salaliittoteoria siitä, miten radikaali islam lähivuosikymmeninä valtaa koko Euroopan.

– Rasistit vetoavat feministeihin puhumalla naisten huonosta asemasta islamissa. Ranskassa Marine Le Pen kehottaa homoja äänestämään puoluettaan, koska islam kohtelee homoja huonosti. Mutta eivät he oikeasti ole huolissaan naisten tai homojen tilanteesta, vaan se on heille politiikan teon väline.

Bjurwald totesi, että kaikki äärioikeiston puolueet olivat alkujaan amatöörejä, mutta monet niistä ovat hankkineet kokemusta ja sliippautuneet niin, että ne pystyvät taitavasti manipuloimaan lehdistöä ja yleisöä.

Kysyttäessä Suomen perussuomalaisista Bjurwald sanoi, ettei hänen mielestään pitäisi kiinnittää niin paljon huomiota puolueen syntyhistoriaan ja päätellä sen perusteella, ettei kyse ole äärioikeistolaisesta puolueesta.

– Olen kuullut monessa maassa saman, että meidän se ja se puolue on omanlaisensa, se ei ole niin kuin varsinaiset äärioikeiston puolueet. Mutta toiset perussuomalaiset sanovat asioita, joita esimerkiksi meidän varsin äärioikeistolaisina pidetyt Ruotsidemokraattimme eivät uskaltaisi päästää suustaan.

Muuntautuva äärioikeistolaisuus

Bjurwald aloitti kirjansa tekemisen vuonna 2008. Hän sanoi havainneensa, että äärioikeiston liikkeet ja puolueet ovat luultua enemmän tekemisissä toistensa kanssa. Esimerkiksi Euroopan äärioikeistosta pidetään yhteyksiä Yhdysvaltain Teekutsuliikkeeseen.

Bjurwald kertoi myös havainneensa, miten historia vaikuttaa eri maiden äärioikeistoon. Univormumarsseilla olisi Länsi-Euroopassa negatiivinen vaikutus, mutta Unkarissa niitä harrastava puolue sai suuren vaalivoiton.

– Eurooppalaisen rasismin päämuodoista Unkarissa ovat vallalla romanivastaisuus ja antisemitismi, islamofobia sen sijaan ei, koska Unkarissa ei ole paljon muslimeita. Silti salaliittoteoriat vaikuttavat kaikkien rasistiryhmien taustalla.

Bjurwaldin mukaan naisia on viime vuosina tullut entistä enemmän mukaan äärioikeistoon.

– Näin esimerkiksi itäisessä Saksassa voi syntyä oikeita äärioikeistolaisia perheitä, kun nyt on mahdollista löytää tyttö- tai poikaystävä samanmielisten piiristä.

Bjurwald kertoi, että äärioikeistolaiset hankkivat monessa maassa luottamusta aktiivisina toimijoina arkiympäristössä kuten urheiluseuroissa, koulujen vanhempainneuvostoissa. Saksassa he vaikuttavat päiväkodeissa, Italiassa ja Unkarissa korkeakouluissa.