Pontus Purokuru

Maahanmuuttokriittisyys ja Hommaforum-nuivailu luovat tilaa myös väkivaltaisille ja rasistisille organisaatioille, todettiin Vasemmistonuorten äärioikeisto-keskustelutilaisuudessa.

Kristalliyön vuosipäivänä keskiviikkona järjestettyyn Vasemmistonuorten Äärioikeiston anatomia -keskustelutilaisuuteen osallistui 60 kuuntelijaa ja seitsemän järjestysmiestä.

Suojelupoliisin mukaan äärioikeisto ei ole turvallisuusuhka. Keskustelijoiden mielestä kyseessä on aito poliittinen ongelma, joka tuottaa pahoinpitelyjä, syrjintää ja tappouhkauksia.

– Äärioikeistolainen politiikka on tuloerojen kasvun, asenteiden kovenemisen ja persujytkyilyn myötä nostanut Suomessa taas päätään. Maahanmuuttokriittisyys ja Hommaforum-nuivailu luo tilaa myös väkivaltaisille ja rasistisille organisaatioille, sanoi Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Juuso Aromaa.

Ruotsalainen fasismin tutkija Mathias Wåg jakoi äärioikeiston kahteen suuntaukseen. Ensimmäisen päävihollinen on islam, ja liike on hyvissä väleissä Israelin kanssa. Norjan heinäkuisten terroristi-iskujen tekijä Anders Behring Breivik tulee tästä antijihadistien verkostosta, jonka festivaaleihin myös Suomen Sisu -järjestö on osallistunut.

Itä-Euroopassa ja Venäjällä toimii puolestaan antisemitistisiä fasistiryhmiä, joilla on vahva katutason toiminnan perinne.

ILMOITUS

Molempia äärioikeistoja yhdistää usko yhtenäiseen kansaan, joka on joskus ollut olemassa ja menetetty. Tämän kuvitteellisen kansan he haluavat herättää henkiin.

Vasemmistolta varkaissa

Äärioikeisto koostuu monesta tasosta. Ruotsidemokraatit toimivat parlamentissa, islam-vastaiset bloggaajat netissä ja seminaareissa. Katutasolla liimataan tarroja ja pahoinpidellään maahanmuuttajia. Breivikin myötä ilmaantui terroristisen toiminnan taso. Wåg korosti, että tasojen välillä on vain aste-eroja.

Äärioikeisto ei enää marssi natsitunnusten kanssa, vaan pyrkii valtaan hienovaraisemmalla kulttuuritaistolla, jonka välineitä varastetaan vasemmistolta. Fasistit lukevat Antonio Gramscin hegemoniateoriaa ja kannattavat kansojen moninaisuutta – kunhan kansat pysyvät erossa toisistaan.

Vapaa liikkuvuus -verkoston Katja Tuomisen mukaan uusoikeisto onkin “työväenliike ilman luokkatietoisuutta”. Poliittisen ympäristön eli kapitalismin analyysin sijaan uusfasistit keskittyvät vihaamaan henkilöityjä vastustajia.

Tuominen nostatti keskustelua sanomalla, että äärioikeiston menestyksen syy ei ole oikeiston vahvuus vaan vasemmiston heikkous. Vasemmiston moralistinen ja kansallisvaltioon rajoittuva kritiikki ei toimi esimerkiksi silloin, kun puolustetaan siirtolaisten oikeuksia.

Oikeita kysymyksiä, vääriä vastauksia

Tutkija Jemima Repo kyseenalaisti äärioikeisto-termin: moni Hommafoorumin keskustelija pitää itseään vasemmistolaisena. Toimittaja Jyri Hänninen huomautti, että äärioikeistosta on ylipäänsä vaikea tehdä syväanalyysia, koska se on vaatimuksissaan niin ristiriitainen.

Keskustelussa todettiin, että äärioikeisto kysyy oikeita kysymyksiä. Se tarttuu arjen asioihin, jotka askarruttavat ihmisiä. Vastaukset ovat kuitenkin vääriä. Pitäisi katsoa instituutioita ja talouden rakenteita, ei yksittäisiä ihmisryhmiä.

– Älkää jättäkö perussuomalaisia ainoaksi oppositioksi, Wåg ohjeisti vasemmistonuoria.

– Teidän täytyy olla oppositio vasemmalta, vaikka emopuolueenne istuukin hallituksessa. Siksi teidän täytyy tarkastella kulttuurista tasoa ja myös katutasoa. Olkaa näkyviä ja ottakaa keskustelu haltuun. Vain te voitte tehdä sen.

Keskustelutilaisuutta valvoi seitsemän järjestysmiestä, koska aikaisemmin oikeistoa käsitteleviin tapahtumiin on ilmaantunut häiriköitä. Norjan tapahtumien jälkeen Vasemmistonuorissakin on mietitty turvallisuusasiat uusiksi.