Lehtikuva/ KAI PFAFFENBACH

EKP:n uusi pääjohtaja Mario Draghi on eurokriisiin kyynärpäitä myöten seonneen Goldman Sachsin ex-johtaja.

Pukki kaalimaan vartijana, kettu kanatarhan.

Vertauksilta ei voi välttyä, kun tarkastelee Euroopan keskuspankin uuden pääjohtajan Mario Draghin taustaa. Draghi aloitti EKP:n johdossa marraskuun alussa, kun hänen edeltäjänsä Jean-Claude Trichet jäi eläkkeelle.

Eurooppalaisten rahoja vartioi nyt mies, jolla on syvät intressit ajaa horjuvan yksityispankkisektorin etuja. Corporate Europe Observatory -tutkimuslaitoksen (CEO) selvityksen mukaan hän on paitsi entinen pankinjohtaja, myös kaikkein suurimpien yksityispankkien johtajista koostuvan lobbariryhmän jäsen. Niin oli tosin myös Trichet.

CEO on Brysselissä majapaikkaansa pitävä tutkimus- ja kampanjaorganisaatio, joka vahtii suuryhtiöiden ja niiden lobbareiden vaikutusvaltaa EU:n päätöksenteossa.

Kreikan velkojen piilottaja

Mario Draghi on entinen Goldman Sachs International -pankin varapääjohtaja. Hän jätti paikkansa kuusi vuotta sitten.

ILMOITUS

Goldman Sachsilla on suora yhteys nykyiseen euromaiden velkakriisiin. Se junaili monimutkaisen järjestelyn, jolla Kreikka pystyi kätkemään miljardeja veloistaan piiloon muilta euromailta. Näin Kreikka pääsi livahtamaan Euroopan rahaliittoon Emuun ja sitä myötä eurovaluuttaan sen aloittaessa vuonna 2002, vaikka ei täyttänyt Emu-kriteereitä.

Kreikka maksoi Goldman Sachsille järjestelystä 300 miljoonaa euroa.

Nyt euromaat rahoittavat käytännössä kansainvälisiä pankkeja, kun niiden väitetään tukevan Kreikkaa ja kreikkalaisia.

Kolmenkymmenen mahtimiehen ryhmä

Draghi on lisäksi pankkimaailman eliittijärjestön Group of Thirty (Kolmenkymmenen ryhmä) jäsen. Kyseessä on vuonna 1978 perustettu tutkimus- ja lobbariorganisaatio, jonka jäseninä ovat maailman suurimpien pankkien ja suurimpien keskuspankkien johtajat.

Tällä hetkellä ryhmää johtaa JP Morganin pääjohtaja Jacob Frenkel. JP Morganilla oli sormensa pelissä, kun Italian budjettia laitettiin kuntoon lumelääkkeillä vuonna 1996.

Sääntelyn vesittäjien klubi

Group of Thirty on asiantuntijajärjestö, mutta CEO:n mukaan se täyttää myös kaikki lobbariorganisaation tunnusmerkit.

Kyseessä on klubi, jolla on ollut merkittävä vaikutus sääntelyä koskevaan keskusteluun parin viime vuosikymmenen aikana, totesi ryhmää tutkinut Eleni Tsingou Kööpenhaminan kauppakorkeakoulusta CEO:lle.

Omien sanojensa mukaan ryhmä pyrkii vaikuttamaan maailman talousjärjestelmään tekemällä esityksiä sekä yksityisille että julkisille toimijoille. CEO:n mukaan sen ehdotuksista toteutui esimerkiksi pankkien Basel II -nimellä tunnettu säännöstö, joka luotti yksityisten luottoluokitusyhtiöiden ja pankkien omiinkin riskienhallintamalleihin tavalla, joka johti niiden riskinoton kasvamiseen. Tämä taas oli yhtenä tekijänä johtamassa vuoden 2008 finanssikriisiin.

CEO:n mukaan Group of Thirty on pohjimmiltaan sama järjestö kuin ennenkin. Siksi se kyseenalaistaa Draghin itsenäisyyden suhteessa suurpankkeihin.

Itsenäisyys muista toimijoista on kuitenkin ollut EKP:n peruskivi alusta alkaen ja sitä vartioidaan tiukasti, jos jäsenvaltiot yrittävät vaikuttaa keskuspankin päätöksiin. CEO:n mukaan Draghin pitäisikin avata uusi ovi EKP:n historiassa ja jättää Group of Thirty.