Snoopi Siren

Suomalainen mies ei tiedä, mitä haluaisi elämältä.

On mukavaa törmätä teatteriesitykseen, jolla on sanottavaa ja taito sanoa. Teatteri Siperian komedia Mister Finland on juuri sellainen.

Näytelmä lähtee liikkeen arkisesta kuvasta: kalsarisillaan kotisohvalla istuva mies vierellään television kaukosäädin. Siitä käynnistyy huikea kahden näyttelijän voimin toteutettu esitys. Tuon tuostakin katsomossa nyökytellään hymyssä suin, että juuri noinhan se menee. Noin meilläkin.

Mutta Mister Finland ei ole vain peili katsojille. Samalla kun se on nautinnollista teatteritaidetta, se luo kuvaa nykymiehen kipupisteistä. Yksi niistä on isän ja pojan välinen suhde.

Näytelmän käsikirjoittajat Tuukka Huttunen ja Snoopi Siren luovat isä-poika -suhteen vahvat linjat taitavasti muutamalla vedolla. Yksi niistä on pappa-Tunturi, jota yhdessä korjaillaan ja jonka poika lopulta isältään perii. Näytelmän takautumissa mopon ympärille luodut tapahtumat kertovat pojan isä-kaipuusta.

Niin tosiaankin. Isää meillä pojat kaipaavat, vaikka isä olisi aivan lähellä. Miksiköhän?

ILMOITUS

Miksi minulle tämän teit?

Näytelmän ehkä karmaisevin repliikki tulee isän suusta. Murrosikäisenä poika törppöili niin että meinasi päästä hengestään. Pitkän sairaalareissun jälkeen hän kuitenkin toipui. Isälle oman pojan törppöily oli kuitenkin liikaa. Hän aloitti pitkän mykkäkoulun. Yksi kommentti isän suusta kuitenkin tuli. Mitä pahaa olen tehnyt, että tämän minulle teit?

Mister Finlandilla on mukava vaimo ja lapsi. Työelämään tässä tarinassa ei kajota. Katsoja olettaa, että sekin on kunnossa. Siis kaikki on päällisin puolin hyvin. Silti kalsarimies on tyytymätön ja tyhjä. Hukassa itseltään.

Yhdessä kohtauksessa mies itse selittää tilaansa osoittamalla rintaansa. Siellä asuu sekä häpeä että epävarmuus. Niiden varassa keikkuu suomalaisen miehen elämä.

Näytelmän miestä esittää Tuukka Huttunen. Vaimoa, isää, joulupukkia, prinsessa Madeleinea, Antti Rokkaa ja ties mitä esittää Marika Heiskanen. Näiden kahden näyttelijän yhteispeli ja Heiskasen taituruus vinhaan vaihtuvissa rooleissa oli riemullista katsottavaa.

Keskustelu aiheesta

Teatteri Siperia toimii nykyisin Sorinkatu 16:n tiloissa. Radan reunalla sijaitseva kaupungin omistama talo on purku-uhan alla. Toivottavasti vanha Sorin nuorisotalo säilytetään ja Siperia saa jatkaa siellä lupaavaa teatteriuraansa.

Marraskuun 11. päivänä teatterilla keskustellaan esityksen jälkeen Mister Finlandin herättämistä ajatuksista. Tilaisuuden teatteri järjestää yhdessä Tampereen NMKY:n isä-lapsi -hankkeen kanssa.

Näytelmän ohjannut Siren kertoo, että idea keskustelutilaisuuksista tuli NMKY:n suunnalta. Taustalla vaikutti havainto siitä, että tarvetta mies-keskustelulle on paljon.

Siren kertoo, että käsikirjoittajat kaivoivat tarinan ainekset omakohtaisista kokemuksistaan. Palautteen myötä sitten selvisi, että moni mies jakaa heidän kokemuksensa.

Siren muistuttaa siitä faktasta, että teatteriyleisö on voittopuolisesti naisia. Siperian Mister Finland suuntaa katseensa nyt erityisesti miehiin. Taidenautintona esitys kyllä sopii kaikille.

Mister Finlandin esitykset jatkuvat Sorilla 10. joulukuuta saakka.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!