IPS/Mario Queiroz

Yksinhuoltajaäidit pelkäävät Portugalissa joutuvansa tekemisiin itäeurooppalaisten ihmiskauppaliigojen kanssa.

Portugalin talouskriisi ajaa naisia kadulle.

– Yhä useammat kolmikymppiset naiset ryhtyvät prostituoiduiksi, koska vaihtoehtona on lasten nälkä, prostituoitujen tukiyhdistyksen Associação o Ninhon johtaja Inês Fontinha sanoo.

Fortinha on työskennellyt prostituoitujen kanssa yli 40 vuotta. Hänen mukaansa maan tilanne ei koskaan ole ollut näin vakava.

Monet uudet tulokkaat pelkäävät joutuvansa tekemisiin ihmiskauppaverkostojen kanssa, jotka ovat ”itämafioiden” hallussa. Heihin verrattuina paikalliset parittajat tuntuvat jopa sympaattisilta.

Euroopan naiskauppa on pääasiallisesti kosovolaisten, albanialaisten, venäläisten, ukrainalaisten ja romanialaisten liigojen käsissä. Kilpaillessaan reviireistään liigat käyttävät raakoja keinoja. Naisia merkitään viiltohaavoilla ja kilpailevia parittajia murhataan mahdollisimman näyttävästi.

ILMOITUS

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vuonna 2010 maassa oli 28 000 prostituoitua, joista puolet oli portugalilaisia ja loput etupäässä ihmiskaupan uhreja Brasiliasta, Romaniasta, Bulgariasta ja Nigeriasta.

– Tänä vuonna pelkästään Coimbran kaupungissa prostituoitujen määrä on kasvanut 400:lla, Fontinha sanoo.

Köyhiä ja kouluttamattomia

– Prostituution pitäisi olla laillista, jotta se olisi sosiaalisesti hyväksyttyä eikä leimaisi niin voimakkaasti ihmistä, Porton yliopiston tutkija, psykologian tohtori Alexandra Oliveira sanoo.

Oliveira tutki väitöskirjaansa varten Porton prostituoitujen elämää kuuden vuoden verran. Hänen mukaansa suurin osa prostituoiduista on köyhiä ja kouluttamattomia, ja päätöstä ryhtyä prostituoiduksi edeltää usein traumaattinen tapahtuma. Noin kolmanneksella päämotiivi oli hankkia rahaa huumeisiin.

Sittemmin köyhyyden merkitys valinnassa on korostunut, kun Yhdysvalloista levinnyt luottokriisi alkoi kurittaa Portugalin taloutta vuonna 2009. Portugali on leikannut voimakkaasti julkisia menoja – valtion investointeja ja sosiaaliavustuksia -, mikä lisää työttömyyttä ja köyhyyttä.

Lasten takia

IPS kysyi kahdelta naiselta, miksi he ryhtyivät prostituoiduiksi.

Nimillä Pamela ja Xana työskentelevät naiset vakuuttavat harjoittavansa ammattiaan pelkästään rahasta.

– Monet kuvittelevat, että prostituoidut ovat perverssejä, jotka tekevät työtä vain seksuaalisesta nautinnosta, 29-vuotias lissabonilainen Xana kertoo.

Hän on eronnut, ja hänellä on kaksi lasta, ”jotka pitää ruokkia, pukea ja kouluttaa”.

Pamelakin erosi avomiehestään, ja hänellekin jäi kaksi lasta. Talouskriisin myllerryksissä Pamela menetti työnsä tekstiiliteollisuudessa eikä onnistunut löytämään uutta työtä. Portugalin työttömyysaste on 13–18 prosenttia, riippuen siitä, kysyykö hallitukselta vai ammattiliitoilta.

– Elämästä tulee synkkää, kun nainen on yksin kotona kahden lapsen kanssa ja laskut kasautuvat. Siksi aloin tähän, Pamela kertoo

Kuten useimmat seksityöläiset myös Pamela ja Xana ovat salanneet ammattinsa sukulaisiltaan. He tuntevat joitakuita, jotka ovat paljastaneet asian, ja reaktiot vaihtelevat.

– Toisten vanhemmat ovat raivostuneet, toisten perheet ovat hyväksyneet asian, koska naiset tuovat rahaa yhteiseen talouteen.

Naiset vakuuttavat olevansa työssään itsenäisiä ja voivansa itse määrätä sen ehdot. Asiakas ei saa seksiä ilman kondomia, vaikka maksaisi kuinka.

Voiko tuollaisessa elämässä olla onnellinen?

– Tietenkään olo ei ole kovin hyvä, kun kaikki tuomitsevat. Jos ammattimme nähtäisiin siinä missä muutkin ammatit, sen harjoittaminen tuntuisi paremmalta, Xana sanoo.