Saksan vasemmistopuolue die Linke hyväksyi viime viikonloppuna uuden Erfurtin ohjelman.

Saksan vasemmistopuolue die Linke kokoontui viikonloppuna noin 600 edustajan voimalla puoluekokoukseen Erfurtiin. Kokous hyväksyi puolueen ensimmäisen varsinaisen puolueohjelman.

Erfurtin valinta kokouspaikaksi osoitti historian tajua, sillä lokakuussa 120 vuotta sitten Saksan sosialidemokraattinen puolue (SPD) – jonka perintöä myös Linke katsoo vaalivansa – hyväksyi oman Erfurtin ohjelmansa.

Suomen työväenliikkeellekin tämä vuoden 1891 Erfurtin ohjelma on tärkeä, koska sen pohjalta hyväksyttiin sosialistinen puolueohjelma Forssassa 1903.

Kapitalistisen talouden kriisi on otollinen tilanne uuden vasemmistolaisen protestiaallon sytyttämiseen.

Kannatus hiipunut

Uusi vasemmistopuolue Linke perustettiin 2007, kun Demokraattisen sosialismin puolue PDS ja SPD:stä lohjennut Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liike WASG liittyivät yhteen. Uusi vasemmisto hyökyi voimalla Saksan politiikkaan, sillä Gerhard Schröderin (SPD) hallituksen leikkaukset sosiaali- ja työttömyysturvaan olivat herättäneet laajaa suuttumusta erityisesti ay-väessä. Vuoden 2009 vaaleissa Linke sai noin 12 prosenttia äänistä ja 5 miljoonaa äänestäjää.

Viime aikoina Vasemmiston valtakunnallinen kannatus on kuitenkin hiipunut 7–8 prosenttiin, kun taas Vihreät, SPD ja Piraattipuolue ovat menestyneet. Sosialidemokraattien ollessa oppositiossa heidän politiikkansa kuulostaa paljon vasemmistolaisemmalta.

ILMOITUS

Nuoria kiehtoo Piraattipuolue. Moni äänestäjä pohtiikin, mikä on Linken tehtävä ja paikka puoluekartalla? Liberaalipuolue FDP on ajautunut täydelliseen olemassaolokriisiin, mikä voi vaania Linkeäkin.

Yleinen arvio on, että kannatuksen uusi nousu edellyttää Linken sanoman kirkastamista, sisäisten linjariitojen suitsimista sekä uskottavaa ja tunnistettavaa puoluejohtoa. Finanssikriisin synnyttämä vaikea taloustilanne ja alati paheneva kapitalistisen talouden kriisi ovat puolueen mielestä otollinen tilanne uuden vasemmistolaisen protestiaallon sytyttämiseen. Kokouksessa viitattiin toistuvasti Occupy Wall Street -liikkeeseen.

Tuskainen ohjelmatyö

Puolueelle hyväksyttiin perustamisvuonna 2007 vain ohjelmalliset lähtökohdat. Varsinaisen puolueohjelman laatiminen on ollut yhtä tuskaa. Lopulta kaksi entistä puheenjohtajaa Oskar Lafontaine ja Lothar Bisky julkaisivat maaliskuussa 2010 ensimmäisen luonnoksen. Lukemattomien kokousten ja komiteoiden jälkeen, puoluehallitus pystyi heinäkuussa 2011 esittämään puoluekokoukselle esityksen uudeksi ohjelmaksi.

Valtavasta valmistelutyöstä huolimatta kokoukselle oli tehty 1 400 muutosesitystä ja keskustelu kävi kiivaana kaksi päivää. Lopulta yli 95 prosenttia edustajista saattoi hyväksyä ohjelman.

Kuten Vasemmistoliiton vuoden 2007 ohjelma, Linken ohjelma näkee globaalikapitalismin yhteiskunnan kehityksen pääongelmaksi. Puolueen kaksoisjohdon toinen jäsen Gesine Lötzsch vakuutti, että uusi ohjelma toteutuessaan todella muuttaisi Saksan: Linke tähtää kapitalismin voittamiseen rakentamalla demokraattista sosialismia.

Linke haluaa tuotannon ja jakelun markkinaohjauksen demokraattiseen, sosiaaliseen ja ekologiseen kehykseen ja kontrolliin.

Puoluejohdon kaikissa puheissa korostui helpotus ohjelmatyön saamisesta yhtenäisenä maaliin, voimakas sitoutuminen jatkamaan työväenliikkeen perinnettä, uuden ajan demokraattista sosialismia ja puolueen luonnetta rauhanliikkeenä ja äärioikeiston ja uusfasismin vastustajana.

Johtajuusongelma näkyi

Linken johtajuusongelma näkyi kokouksessa siten, että suuria linjapuheita kokouksessa pidettiin peräti neljä. Kokouksessa puhui nykyinen johtajakaksikko, joka koostuu entisen DDR:n alueelta tulevasta PDS-taustaisesta naisesta ja Baijerista tulevasta demaritaustaisesta ay-miehestä. Mutta yhtä paljon aikaa sai parlamenttiryhmää johtava Gregor Gysi ja viimeisen laajan puheen pitänyt Oscar Lafontaine.

Gysi korosti puolueyhtenäisyyttä kuvaamalla, että puolue tarvitsee sekä radikaalin että reformistisen linjan ollakseen omanlaatuinen vasemmistopuolue. Hän käytti kapitalistisen kehityksen huonona esimerkkinä Nokiaa, joka muutama vuosi sitten lakkautti tehtaan Bochumissa ja nyt sen korvanneen tehtaan Romaniassa.

Puolueen kakkosjohdon toinen jäsen, ay-mies Klaus Ernst iloitsi syntyneestä ohjelmakompromissista.

– Olemme samalla puolella aitaa, mikään mikä erottaa meitä ei ole niin tärkeää kuin se joka yhdistää, hän totesi. Nykykriisissä Linke pitäisi hänen mielestä perustaa, jos se ei olisi jo olemassa, koska Linke ainoana puolueena hakee vastausta finanssikriisiin kansalaisten näkökulmasta.

– Miljoonat ovat vahvempia kuin miljonäärit, Ernst hehkutti. Baijerilainen Ernst korosti myös, että sosialistin ei tarvitse olla kristitty, mutta kristityn on oltava sosialisti.