KU:n arkisto

Kaksi presidenttiä tuottanut Edistyspuolue aloitti toimintansa 60 vuoden jälkeen.

Vuonna 1918 perustettu Kansallinen Edistyspuolue yrittää tehdä paluun politiikkaan. 60 vuotta sitten toimintansa päättänyt puolue järjesti puoluekokouksen Helsingissä viime sunnuntaina. Puheenjohtajaksi valittiin turkulainen yrittäjä Jouni Flemming.

– Eroistaan riippumatta kaikki muut puolueet haluavat puuttua ihmisten yksityiselämään ja vapaaehtoiseen kanssakäymiseen. Edistyspuolue tarjoaa tälle vaihtoehdon, Flemming perusteli puolueen henkiin herättämistä.

Puoluesihteeriksi valitun Otto Rosendahlin mukaan seuraavaksi kerätään 5 000 kannattajakorttia ja rekisteröidytään puolueeksi kunnallisvaaleihin mennessä.

Oman aikansa RKP

Eduskunnassa vuoteen 1951 toiminut Edistyspuolue oli aikansa RKP, joka suhteellisen pienestä koostaan huolimatta oli aina hallituksessa. RKP:stä poiketen se oli myös pääministeripuolue monta kertaa.

Yksi pääministereistä oli A. K. Cajander, jonka nimi on jäänyt elämään talvisotaan liittyen. Kesäkuussa 1939 hän kehui päätöstä siirtää puolustusvoimien hankintoja tuleville vuosille. Talvisodan aikana tästä syntyi kansan suussa sanonta ”malli Cajander”, koska sotilaiden univormu koostui omien vaatteiden ja vyön lisäksi vain kokardista.

ILMOITUS

Keskiluokka järjestäytyi

Edistyspuolueesta valittiin myös presidentit K. J. Ståhlberg ja Risto Ryti.

Puolueen taival loppui 1951, koska suuri osa sen jäsenistä liittyi keskiluokan edunvalvojaksi perustettuun Suomen Kansanpuolueeseen, josta taas 1965 syntyi Liberaalinen Kansanpuolue.

Näyttävästä menneisyydestään huolimatta Edistyspuolueelle ei uskalla ennustaa suurta tulevaisuutta. Puoluekokouksessa oli 31 osanottajaa ja jäsenhakemuksia sillä on noin 70.

Toinenkin vuonna 1918 perustettu puolue tekee paluuta puoluerekisteriin. Yrjö Hakasen SKP on jälleen kerran kerännyt 5 000 kannattajakorttia ja rekisteröitynee lähiaikoina.