Jarmo Lintunen

Terrorismin vastaisen sodan nimissä tehdyn väkivallan arvet ovat pysyviä ja laajoja, sanoo yhdysvaltalaistoimittaja Joshua Phillips.

Amerikkalainen sotilas Adam Gray selvisi hengissä Irakin sodasta ja palasi kotiin vuonna 2004.

Pian paluunsa jälkeen 24-vuotias Gray löydettiin kuolleena parakistaan. Vaikka olosuhteet viittasivat itsemurhaan, kuolema kirjattiin onnettomuudeksi.

Toimittaja Joshua Phillips ryhtyessä tutkimaan Grayn kuolemaa, jäljet johtivat Irakiin, armeijan vankilaan.

Suomessa kuluneella viikolla vieraillut Phillips sanoo, että vankien kidutus oli yleistä erityisesti terrorismin vastaisen sodan alussa. Tähän joutui osallistumaan myös Adam Gray.

USA:n joukkojen Afganistanissa ja Irakissa enemmän ja vähemmän järjestelmällisesti harjoittama kidutus ja pahoinpitely on ollut tiedossa jo vuosia. Virallisella taholla sen vaikutuksia kuitenkin yhä vähätellään.

ILMOITUS

Muun muassa USA:n entinen varapresidentti Dick Cheney väittää tuoreessa kirjassaan, etteivät ”poikkeukselliset kuulustelutekniikat” aiheuttaneet pysyviä vaurioita kuulusteltavissa.

Joshua Phillips on jyrkästi eri mieltä.

Hän käsittelee kidutusta ihmisoikeuskysymyksenä, mutta hieman poikkeavasta näkökulmasta.

”Poikkeukselliset kuulustelutekniikat” ovat Phillipsin mukaansa jättäneet pysyvät jäljet paitsi kidutettuihin, myös kiduttajiin ja heidän kauttaan koko amerikkalaiseen yhteiskuntaan.

Emme olleet tällaisia

Joshua Phillips on haastatellut amerikkalaissotilaita, armeijan edustajia, sotilaiden läheisiä ja kidutuksen uhreja Irakissa ja Afganistanissa.

– Sotilaat joutuivat aivan eri sotaan, mihin olivat lähteneet. Tavalliset sotilaat olivat valmistautuneet etsimään joukkotuhoaseita, eivät sissisotaan ja vankien kiduttamiseen, Phillips kuvailee.

Traumatisoituneet sotilaat oireilevat Phillipsin mukaan monin tavoin.

– Heillä on psykologisia ongelmia, päihdeongelmia, itsemurhayrityksiä, he käyttäytyvät väkivaltaisesti, hän luettelee.

Phillips on julkaissut vuosien tutkimustyöstään kirjan None of us were like this before (Kukaan meistä ei ollut tällainen aikaisemmin).

Syyllisiä joka portaassa

Joshua Phillipsin mukaan kymmeniä tuhansia vankeja pahoinpideltiin ja kidutettiin armeijan vankiloissa. Läheskään kaikista tapauksista ei ole saatu tietoa.

– Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportti kertoo 184 henkilön kuolleen heidän ollessaan USA:n ”hallussa”.

Tiedustelupalvelu CIA:n vankiloissa kidutusta käytettiin järjestelmällisesti, armeijan vankiloissa siihen rohkaistiin, ja upseerit ja muu johto oli siitä tietoista.

– Entisen presidentin George W. Bushin ja hänen hallintonsa mielestä kidutus oli kuulusteluissa välttämätöntä.

Tästä ei tietenkään ole mitään näyttöä.

Syyllisiä väkivaltaan ja kidutukseen ovat Phillipsin mielestä kaikki, jotka ovat niistä tienneet tai joiden olisi asemansa vuoksi pitänyt tietää.

Raskain vastuu on silti korkeimmalla johdolla: Bushilla, Chaneylla ja entisellä puolustusministeri Donald Rumsfeldilla.

Niin kauan kuin julkisessa keskustelussa (USA:ssa) edelleen korostetaan kidutuksen välttämättömyyttä terrorismin vastaisessa sodassa, on syyllisiä Phillipsin mielestä vaikea saada oikeuden eteen.

Silti muun muassa Amnesty International jaksaa yrittää.

Tällä viikolla ihmisoikeusjärjestö vaati Kanadan hallitusta pidättämään Bushin ja tutkimaan hänen osuutensa vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin vuosina 2002–2009.