Jarmo Lintunen

Koska eduskunnassa ei ehdi ajatella, ajatukset pitää löytää muualta. Kansanedustaja Anna Kontulalle keskeinen väylä on Sosiaaliasema X, jonka hän perusti Tampereelle yhdessä eduskunta-avustajansa Minna Minkkisen kanssa.

– Koska poliitikot itse eivät pysty tuottamaan avauksia, on tärkeää, että pystymme rekrytoimaan ympärillemme riittävän laajat piirit, joiden kautta avauksia voi tulla, Kontula sanoo.

– Kyse ei ole vain omasta poliittisesta tulevaisuudestani vaan koko vasemmiston elinkelpoisuudesta.

Tekohampaat mummolle

Sosiaaliasemalla ei ole ennalta määrättyjä toiminnan muotoja. Jos muualla, esimerkiksi julkisella sektorilla, ei ole apua tarjolla, sosiaalikeskus pyrkii auttamaan.

Nyt on muun muassa järjestetty ensimmäiset kielikurssit maahanmuuttajakotiäideille, hommattu tekohampaat mummolle ja saatu romanipoika kouluun.

ILMOITUS

Kontula haluaa kuitenkin eroon auttaja–autettava -asetelmasta.

– Ei pitäisi mennä siihen, että me Vasemmistoliitossa olemme auttajia ja autamme joitakin, jotka ovat uhrireppanoita.

Sosiaaliaseman lähtökohta onkin varhaisen työväenliikkeen oma apu -yhdistyksiltä tuttu.

– Kaikki me saatamme joskus tarvita apua ja kaikki me myös pystymme auttamaan toisiamme jollakin lailla. Ollaan vertaisia sen sijaan, että autetaan heikompia.

Palveluja kaikille

X tarjoaa palveluja kaikille esimerkiksi asumisstatuksesta riippumatta ja perustuu vasemmistolaisille arvoille.

– Tekemällä pieniä konkreettisia asioita pystymme emansipoimaan ihmisiä eteenpäin auttamaan toisiaan ja selviämään elämässä paremmin.

Myös Kontula myös hyötyy sosiaaliasemasta. Esimerkiksi Bulgariasta tulleen romanipojan koulutie on dokumentoitu.

– Tarkoitukseni on tehdä oikeusasiamiehelle kysely, onko asiallista, että ihmisen perustuslaillinen oikeus koulunkäyntiin vaarantuu, kun byrokratia on liian suuri este.

Anna Kontulan laaja henkilökuva ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 21.10.