UP

Viikon kysymys

Suomeen odotetaan tulevana talvena kolmea eri influenssavirusta. Tulossa on ainakin A-virus, jota on tavattu jo kymmenissä maissa ja B-influenssavirus. Yksi tulijoista on luultavasti sikainfluenssavirus, jota vastaan puolet suomalaisista toissa vuonna rokotettiin.

Tuleeko sikainfluenssa takaisin, tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta?

– Mahdotonta sanoa varmasti. Liikkeellä on kolmenlaisia influenssaviruksia. Yksi niistä on H1N1-virus, jota on kutsuttu sikainfluenssavirukseksi.

Eli sikainfluenssa voi siis palata Suomeen?

– Kyllä se voi tulla.

Jos sikainfluenssa tulee, onko edessä samanlainen rokotusrumba kuin viimeksi?

ILMOITUS

– Ei ole. Nyt valtion kustannuksella hankitaan vain yksi kausi-influenssarokote, 1,2 miljoonaa annosta, jotka annetaan ilmaiseksi tietyille riskiryhmille. Sen saavat pienet lapset, ihmiset, joilla on vakavammalle influenssainfektiolle altistava krooninen perussairaus, raskaana olevat naiset, yli 65-vuotiaat sekä terveydenhuollon henkilöstö, joka on potilastyössä.

Viimeksihän sikainfluenssarokotuskin tarjottiin ilmaiseksi kaikille?

– Kyllä. Yksi annos tarjottiin ilmaiseksi koko väestölle. Viimeksi sikainfluenssa oli meillä uusi virus, johon väestöllä ei ollut minkäänlaista immuunisuojaa. Silloin kaikki olivat alttiita sille. Nyt rokotetta ei hankita.

Vieläkö vanhasta rokotteesta riittää, jos joku sitä haluaa?

– Ei riitä, koska sitä ei saa käyttää. Rokote on laitettu Suomessa käyttökieltoon, koska siihen yhdistettiin narkolepsian lisääntyminen lapsilla ja nuorilla.

Eikö sikainfluenssa nyt olisikaan niin vakava asia kuin viimeksi annettiin ymmärtää?

– Tautina sikainfluenssa muistuttaa hyvin paljon tavallista influenssainfektiota. Terveillä ihmisillä ja nuorilla se ei ole kovin vakava. Ihmisen riski kuolla sikainfluenssaan on erittäin pieni. Tavallisessa kausi-influenssainfektiossakin kuolleisuus on yksi 3 000–10 000 tapausta kohti. Sikainfluenssaan meillä on kuollut noin 60 ihmistä.

Viimeksi sikainfluenssaa pidettiin erityisen vaarallisena lapsille. Millä heitä nyt suojataan, jos virus tulee takaisin?

– Nyt siltä suojataan vain ihan pieniä lapsia. Heille annetaan kausi-influenssarokote, joka on niin sanottu kolmoisrokote. Siinä on osana myös sikainfluenssakomponentti.

Jos siinä on tällainen komponentti, onko varma, ettei se aiheuta narkolepsiaa?

– Meidän tutkimustemme mukaan ei aiheuta. Viimeksi, kun meillä diagnosoitiin noin 12 000 sikainfluenssatapausta, kukaan heistä ei ollut sairastunut narkolepsiaan.