Espanjasta alkaneet arabikevään innoittamat mielenosoitukset leviävät lauantaina Suomeen.

Espanjasta liikkeelle lähteneet kansalaisten torikokoukset ovat leviämässä ympäri maailmaa. Vastauksena espanjalaisten kansainväliseen vetoomukseen Suomessakin ollaan järjestämässä huomenna lauantaina 15. lokakuuta yli kymmenellä paikkakunnalla tapahtumia, lähinnä suuremmissa kaupungeissa.

Tänä viikonloppuna netissä pidetään maailmanlaajuista yleiskokousta tapahtumien valmistelun merkeissä. Brysseliin on ensi viikonlopuksi kokoontumassa ihmisiä eri puolilta Eurooppaa.

Aktiivit mukana

Espanjassa Välimeren etelärannan arabikeväästä innoitusta saaneet torimielenosoitukset ovat jatkuneet jo toukokuusta saakka. Ne alkoivat toukokuussa alue- ja paikallisvaalien alla, vaikka tuolloin poliittiset tapahtumat olivat kiellettyjä. Korruptioon, yritysten ahneuteen, säästöpäätöksiin ja tähänastiseen poliittiseen menoon kyllästyneet ihmiset miehittivät toreja yhtäjaksoisesti viikkojen ajan.

Liikehdinnän takana ei ollut mitään järjestöjä vaan yksittäisiä ihmisiä. Vähitellen on koetettu rakentaa yhteisiä tavoitteita. Internet on ollut tehokkaassa käytössä sanan levittäjänä.

Suomessa tapahtumien järjestäjinä on paljon muussakin aktiivitoiminnassa mukana olevia.

ILMOITUS

Me olemme 99 %

USA:ssa liikehdintä alkoi tunnuksilla Vallataan Wall Street ja Me olemme 99 %. New Yorkin pörssikeskusta lähellä olevassa puistossa on syyskuun puolesta välistä lähtien ollut koolla väkeä, joka välillä on käynyt osoittamassa mieltä muun muassa Wall Streetillä.

Poliisi on välillä puuttunut mielenosoittajien toimintaan. Suurimmat kahakat ja pidätykset tapahtuivat, kun mielenosoittajat ylittivät yhtä New Yorkia halkovan Hudson-jokea ylittävää siltaa. Tuolloin poliisi pidätti satoja ihmisiä.

Yhdysvalloissakin valtausliike on levinnyt ympäri maata paikallisiksi tapahtumiksi. Yhteenottoja poliisin kanssa on ollut myös muissa kaupungeissa.

Valtaapitäviä ei huoleta niinkään se, mitä toreilla tapahtuu, vaan mitä verkossa tapahtuu. Liikehdinnän ympärillä on syntynyt tuhansittain Facebook-sivustoja, blogeja, Twitter-viestejä satelee jatkuvasti. Tapahtumista leviää jatkuvasti videoita ja valokuvia, joilla on kymmeniätuhansia katsojia.

Välimeren etelärannan ”arabikevät” kyti verkossa kuukausia ennen kuin se puhkesi.