Lehtikuva/ SPENCER PLATT

New Yorkin poliisi on joutunut selityskannalle käytettyään viime lauantaina varsin kovia otteita hajottaessaan yhtiövaltaa vastustaneiden mielenosoittajien joukon.

”Vallatkaa Wall Street” -mielenosoittajien ydinjoukko jatkaa edelleen leiriytymistään Vapauden aukioksi nimeämässään Zuccottin puistossa Wall Streetin lähellä. Itse Wall Streetille heillä ei ole asiaa.

Sosiaalisessa mediassa ovat levinneet videoleikkeet ja kertomukset viime lauantain tapahtumista. Poliisi hajotti tuolloin rajuin ottein Union Squarea kohti pyrkineiden mielenosoittajien marssin.

Videopätkissä näkyy, miten poliisi on pyydystänyt mielenosoittajia oranssiin isoon muoviverkkoon. Sitten yksi poliiseista ruiskuttaa pippurisumutetta neljän verkkoon vangitun nuoren naisen kasvoille.

Aktivistien mukaan poliisi ryhtyi täysin yllättäen käyttämään kovia otteita rauhanomaisesti sujunutta mielenosoitusta vastaan. Eräs mielenosoittaja kertoo netissä, että ”poliisi jahtasi meitä kuin karjaa ja laittoi käsirautoihin”.

Pölyn laskeuduttua todettiin, että pidätyksiä oli tehty 80. Määrä on New Yorkissa suurin sitten vuoden 2004 mielenosoitusten, jotka suuntautuivat republikaanien puoluekokousta vastaan.

ILMOITUS

Pippurisumutetta ”rajoitetusti”

Yhtiövaltaa vastustava mielenosoitus alkoi jo viikkoa aikaisemmin lauantaina, mutta viime lauantain tapahtumat lisäsivät paikallisen median mielenkiintoa sitä kohtaan.

Erityisesti pippurisumutteen käyttäminen väkivallattomia naisia kohtaan on näyttänyt sen verran pahalta, että poliisi on tuntenut tarvetta selitellä toimintaansa.

Poliisin edustaja sanoo New York Times -lehdessä (NYT), että pippurisumutetta käytettiin ”asianmukaisesti ja vain rajoitetusti”.

Mielenosoittajat eivät tehneet lain vaatimaa ennakkoilmoitusta marssistaan. Tämä oli liikenteen häiritsemisen ohella poliisin peruste pidätyksille. Mielenosoittajien mukaan taas poliisin toimet olivat ylimitoitettuja.

NYT:n mukaan poliisi oli varautunut sen tapaiseen väkivaltaan, mitä esiintyi vuosikymmenen takaisten globalisaatiomielenosoitusten yhteydessä. Poliisi oli myös seurannut Lontoon katumellakoita viime kesänä viime kesänä ja miettinyt, miten estää vastaavat New Yorkissa.

Sekä New Yorkin poliisilaitos että liittovaltion poliisi FBI ovat elokuusta lähtien seuranneet Wall Street -mielenosoitusten valmisteluja.

Sumutinpoliisi nimettiin

Ehkä näin perusteellinen valmistautuminen sai poliisin lukemaan tilanteen väärin. Kuvissa ainakin vaikuttaa väkivalta Yhdysvaltain lippuja kantaneita parikymppisiä nuoria vastaan suhteettomalta.

Jopa poliisien ammattiliiton edustaja sanoo NYT:ssä, että mielenosoittajien silmin katsottuna poliisin siirtyminen mielenosoituksen seuraamisesta sen hajottamiseen on voinut näyttää äkkinäiseltä.

Maanantaihin mennessä useat nettisivustot olivat ottaneet selville pippurisumutetta käyttäneen poliisin nimen. Hän on yksi niistä, joita vastaan on edelleen kesken oikeusprosessi vuoden 2004 protestien yhteydessä tehtyjen pidätysten laillisuudesta.

Tunnelmat ovat kiristyneet sen verran, että eräs sumutinmiehen työtoveri sanoo NYT:ssä, että hänen kaverinsa ”teki työnsä ja joutuu nyt pelkäämään perheensä turvallisuuden puolesta”.