Lehtikuva/ Daniel Berehulak

Sveitsiläisen UBS-pankin osakevälittäjä Kweku Adoboli onnistui hävittämään työnantajaltaan 2,3 miljardia dollaria äärimmäisen riskialttiissa ja luvatta tehdyissä sijoituksissaan. Pankin Lontoon haarakonttorissa toiminut välittäjä pidätettiin kaksi viikkoa sitten ja hän on edelleen vangittuna.

Vain vuosi sitten ranskalaisen Société Générale -pankin virkailija Jérôme Kerviel jäi kiinni samanlaisista riskibisneksistä ja istuu nyt kolmen vuoden vankeusrangaistustaan.

Järjettömälle ja täysin vastuuttomalle käytökselle finanssimarkkinoilla on selityksensä. Sveitsiläisen St. Gallenin yliopiston vielä julkistamattoman tutkimuksen mukaan osakevälittäjät käyttäytyvät vastuuttomammin ja manipulatiivisemmin kuin psykopaatit.

Tutkimuksesta kertoo Der Spiegel -lehti. Siinä verrattiin 28 välittäjää erilaisin testein joukkoon psykopaatteja.

– He olivat itsekkäämpiä ja halusivat ottaa enemmän riskejä kuin samaan testiin osallistuneet psykopaatit, kertovat tutkijat.

Erityisesti he hämmästelivät sitä, etteivät pankkiirit toimi tällä tavalla isojen rahojen toivossa. Käyttäytymistä selittää halu näyttää kilpailijoita paremmalta. Tässä tarkoituksessa he myös käyttivät paljon energiaa pilatakseen kilpailijoidensa maineen.

Peter Noll St. Gallen yliopistosta vertasi tilannetta naapureihin, joilla on samanlainen auto. Pankkimies hakkaa pesäpallomailalla naapurinsa auton lommoille, jotta oma auto näyttäisi paremmalta.

Spiegelin uutinen: www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,788462,00.html