Eduskunnan puhemiesneuvoston tiistaina antama kielenkäyttöohjeistus kiusaa kepulaisia.

Eduskunta ohjeisti välttämään muun muassa sanoja kepu ja persu eduskunnan täysistunnoissa. Taustalla on eduskunnan salityöskentelyn vanha periaate, jonka mukaan täysistunnoissa tulee noudattaa vakaata ja arvokasta puhetapaa.

Sanat valittiin sen perusteella, mitkä koetaan kyseisissä eduskuntaryhmissä loukkaaviksi. Esimerkiksi sanaa demari voi täysistunnossa käyttää jatkossakin, sillä SDP:n väki käyttää sitä itsekin.

Identiteettikriisi iski

– Nyt iski identiteettikriisi, keskustan kansanedustaja Juha Rehula kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Rehula arvioi olleensa kepulainen niin kauan kuin on harrastanut ja tehnyt politiikkaa työkseen.

ILMOITUS

– Nyt ei sitten tuota sanaa saisikaan käyttää… paha rasti, Rehula ihmettelee.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomenmaa. Se kertoi myös vasemmistoliittolaisen liikenneministerin Merja Kyllösen kommentoineen Rehulan huolta.

– Sama fiilis. Mitäs ny, jos kukaan ei saa sanoo mulle, et kommari tai vassari. Ehdin jo niin tottua, pitääks mun sit olla vaan ihan pelkkä pahis, Kyllönen nyyhkii.

Myös keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen ilmoittaa Facebookissa, että häntä saa sanoa kepulaiseksi.

Keskustan kanta jäi puhemiehistön kokouksessa auki, sillä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen oli pois kokouksesta.

Tuupainen puhui persuista

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ikäpresidentti Kauko Tuupainen puhui ainakin vielä huhtikuussa persuista ja antoi Kansan Uutisten haastattelussa muillekin luvan käyttää lyhennettä ihan vapaasti.

– Eihän nimi ihmistä pahenna, hän sanoi.

Tuupainen oli tätä mieltä, vaikka jopa puoluejohtaja Timo Soini oli tuominnut persu-sanan jo vuotta aiemmin plokissaan. Hänen mukaansa käypä lyhennen perussuomalaisesta on perus.

– Lehdistössä näkee uutisraporteissakin käytettävän “persua”. Mikäs siinä, kun kokoomuksesta käytetään porvaria, keskustasta käytetään kepulia,sdp:stä käytetään sossua, vasemmistoliitosta käytetään kommaria, kd:sta käytetään krisua, vihreistä käytetään piipertäjää, RKP:sta käytetään hurria, Timo Soini totesi tuolloin.

”Halutaan loukata”

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner myös pitää persu-nimitystä loukkaavana, jos sitä käytetään täysistunnossa. Samalla linjalla on ollut muitakin perussuomalaisia kansanedustajia. Esimerkiksi kansaneustaja James Hirvisaari kirjoitti maanantaina Uuden Suomen Puheenvuoro -palstalla, että sana persu on tällä hetkellä jo tietoinen valinta, jolla halutaan loukata ja halveksia.

– Jos joku kirjoittaa ”persuista”, kirjoittakoon sitten myös ”jutkuista” ja ”nekruista”, hän vaati.

Muualla verkossa:

Suomenmaan uutinen

Ylen uutinen

James Hirvisaaren blogi

Timo Soinin ploki