Helsingin Sanomien torstaina julkistaman mielipidetiedustelun mukaan kokoomus on noussut uudelleen maan suurimmaksi puolueeksi perussuomalaisten ohi. Kokoomusta kannatti TNS Gallupin tutkimuksessa 22,6 prosenttia, perussuomalaisia 22,1 vastanneista.

Kesän mielipidetiedusteluissa Timo Soinin puolue käväisi ykkösenä. Huhtikuun eduskuntavaaleista molemmat ovat nostaneet kannatustaan.

Hallituspuolueista vihreät on 0,3 prosentin nousussa. Se on samalla 7,6 prosentin kannatuksellaan ohittanut Vasemmistoliiton, jonka eduskuntavaalien 8,1 prosentin tulos on laskenut 7,4:ään.

Myös muiden hallituspuolueiden kannatus on laskenut. SDP:tä äänestäisi nyt 18,4 prosenttia vastanneista, kun vaalitulos oli 19,1 prosenttia. RKP ja kristilliset ovat taantuneet hitusen.

HS-gallupin suurin pommi on kuitenkin entisen päähallituspuolue keskustan alamäen jyrkentyminen rankan vaalitappion jälkeenkin. Eduskuntavaaleissa keskusta menetti kannatuksestaan 7,3 prosenttiyksikköä ja 16 paikkaa. Vaalitulos oli 15,8 prosenttia.

Nyt mielipidetiedustelussa keskusta on romahtanut 13,2 prosenttiin. Tämä on lähellä kaikkien aikojen pohjaa. Vuonna 1917 Maalaisliitto sai 12,4 prosenttia äänistä. KU

Muualla verkossa:

HS:n uutinen