Lehtikuva/ CHRISTIAN CHARISIUS

Saksan hallituspuolueet, CDU ja FDP, kärsivät rökäletappion sunnuntaisissa Mecklenburg-Vorpommernin maapäivävaaleissa. Liberaalit menettivät kaksi kolmannesta äänestäjistään ja putosivat maapäiviltä.

SPD oli selvä voittaja 35,7 prosentin äänisaaliilla (+5,5) ja kasvatti eroa CDU:hun (23,1 %, -5,7) ja Linkeen (18,4 %, + 1,7).

Vihreiden onnistui ensimmäistä kertaa ylittää viiden prosentin äänikynnys (8,4 %). Tämän jälkeen puolue on unionipuolueiden ja SPD:n tavoin edustettuna kaikkien 16 osavaltion maapäivillä. Linken edustus puuttuu kolmesta osavaltiosta.

Äärioikeistolainen NPD menetti kannatustaan runsaan prosenttiyksikön verran, mutta sai edustajansa maapäiville kuuden prosentin tuloksella.

Ennen vaaleja kaikki demokraattiset puolueet esiintyivät yhdessä uusnatseja vastaan. Tosin CDU:ta kritisoitiin ponnettomuudesta: “Kristillisdemokraattien oikea silmä on sokea.”

CDU kärsi kuudennen peräkkäisen tappion osavaltiovaaleissa. Tappio on sikäli erityisen merkittävä, että kyse on Angela Merkelin kotiosavaltiosta. Merkel osallistui näkyvästi vaalikampanjaan ja muun muassa pelotteli puna-punahallituksen mahdollisuudella.

ILMOITUS

FDP putoamiskierteessä

Liberaaleilla (FDP) alkaa olla kysymys puolueen olemassaolosta. Kahden viikon kuluttua näyttää nimittäin Berliinissä olevan edessä putoaminen parlamentista.

Mecklenburg-Vorpommernissa hallitusvaihtoehtoja on kaksi, viisi vuotta valtaa pitänyt suuri koalitio tai vuoteen 2006 saakka hallinnut vasemmiston yhteishallitus. CDU:ssa on tappiosta huolimatta haluja jatkaa hallituksessa.

Linken kärkiehdokas Helmut Holter ilmaisi jo ennen vaaleja puolueen pyrkimyksen hallitukseen. Hänestä puolueella oli edellytyksiä parempaankin tulokseen, ja hän katsoo Linken epäselvän kuvan liittovaltion tasolla olleen etenemisen esteenä.

Hallituksen johdossa jatkava sosialidemokraattien Erwin Sellering pitää avoimena molempia hallitusvaihtoehtoja.

Vaalien tulos ei ole lopullinen, sillä yhdessä Rügenin saaren vaalipiirissä äänestetään vasta kahden viikon kuluttua. Tulos ei juurikaan muuttune. Lykkäyksen aiheutti CDU:n kärkiehdokkaan kuolema. Schweriner Volkszeitung -lehden mukaan hänen tilalleen valittu ehdokas on entinen äärioikeistolaisen Saksan kansanunionin (DVU) aktiivi. CDU on jo joutunut selittelemään valintaansa.