Lehtikuva/ JOHN MACDOUGALL

Hallituspuolueiden edustajien kapinointi Euroopan vakausrahastoa vastaan voi kaataa Saksan hallituksen. Ennenaikaisissa vaaleissa sosialidemokraatit ja vihreät ottaisivat ohjakset haltuunsa.

Unionipuolueiden (CDU ja CSU) ja vapaiden demokraattien (FDP) hallituksen piti syksyn 2009 liittopäivävaalien tuloksena olla Saksan oikeiston toiveiden täyttymys. Hallitus on kuitenkin alusta saakka ollut sisäisesti riitaisa.

Hallituspuolueilla ei ole puoleentoista vuoteen ollut kansalaisten enemmistöä takanaan. CDU/CSU on onnistunut kutakuinkin pitämään kannatuksensa. Sen sijaan FDP on menettänyt yli 14 prosentin tuloksestaan kymmenisen prosenttiyksikköä ja kieppuu viiden prosentin äänikynnyksen tietämillä.

Jo pitempään on kristillisdemokraattien oikeisto osoittanut tyytymättömyyttä Angela Merkelin maltillista ja usein varsin vapaamielistä linjaa kohtaan.

Hallitus saattaa joutua hakemaan oppositiolta tukea äänestettäessä Euroopan vakausrahastosta.

Ydinvoimasta luopuminen Fukushiman katastrofin seurauksena sen sijaan, että voimaloiden käyttöaikaa olisi aikaisemman päätöksen mukaan pidennetty, tulkittiin teollisuudessa ja ydinvoiman kannattajien keskuudessa paniikkireaktioksi ja nimenomaan Merkelin ratkaisuksi.

Saksan jättäytyminen YK:n mandaatista huolimatta Naton Libya-operaation ulkopuolelle on aiheuttanut julkisuudessa jatkuvaa kritiikkiä, joskin päätöstä on myös ymmärretty. Guido Westerwelle (FDP) on ulkoministerinä toistuvasti puolustanut ratkaisua, kun taas Merkel on ollut hiljaa.

ILMOITUS

Opposition tuen tarpeessa

Liittohallituksen esitys Euroopan pysyvän vakausrahaston hyväksymisestä on tarkoitus viedä liittopäivien ja liittoneuvoston läpi syyskuun lopulla. Epäselvää kuitenkin on, löytyykö liittopäiviltä hallituspuolueiden omaa enemmistöä päätöksen taakse, vai joutuvatko sosialidemokraatit (SPD) ja vihreät oppositiosta käsin turvaamaan esityksen läpimenon.

Hallituspuolueissa on monia hallituksen esityksen vastustajia, näkyvimpänä liittopäivien sisäpoliittisen valiokunnan kristillisdemokraattinen puheenjohtaja Wolfgang Bosbach. Jos kaikki hänen tietämänsä vastustajat myös painavat ei-nappia, hallituksella ei ole omaa enemmistöä liittopäivillä. Se olisi Merkelille kohtalokas arvovaltatappio.

Jos näin käy, on SPD:n liittopäiväryhmän johtajan Frank-Walter Steinmeierin mielestä liittopäivät hajotettava ja järjestettävä ennenaikaiset vaalit. SPD ja vihreät saisivat mielipidetutkimusten mukaan liki puolet äänistä, SPD 25–29 ja vihreät 20–21 prosenttia. Puolueet valmistautuvat jo tulevaan yhteishallitukseen.

Tappiokierre osavaltioissa

CDU ja FDP ovat kärsineet sarjan tappioita maapäivävaaleissa parin viime vuoden aikana, ja CSU menetti Baijerissa historialliseksi muodostuneen enemmistönsä.

Mecklenburg-Vorpommernin vaaleissa sunnuntaina SPD säilyttänee pääministeri Erwin Selleringin johdolla suurimman puolueen aseman.

Myös Berliinin vaaleissa kahden viikon kuluttua SPD näyttää säilyvän suurimpana puolueena.

Aiheesta enemmän perjantaina 2.9.2011 ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.