Jarmo Lintunen

Poliisit, osa aluksi jopa mellakkavarusteissa, saivat seurata aamulla sivusta romanileirin häätöä Helsingin kalasatamassa. Heidän ei tarvinnut puuttua ilman järjestyshäiriöitä sujuneeseen häätöön.

Leiriä Sosiaalikeskus Sataman tiloissa pitäneet romanit poistuivat paikalta, eivätkä jääneet seuraamaan kaupungin Tilakeskuksen työntekijöiden leirin purkamista. Pihaa tyhjennettiin leiriläisten sinne jättämästä omaisuudesta, ensimmäiseksi vietiin Tattarisuolle isommat tavarat, autot ja asuntovaunut.

Paikalla ei ollut romanian kielen tulkkia ja heille annettiin ainoastaan tunti aikaa pakata tavaransa ja poistua. Samalla häädettiin myös sosiaalikeskus Satama. Talon purku on määrä aloittaa lähiaikoina.

Sosiaalikeskus Sataman aktiivit tuomitsivat kaupungin toimet epäinhimillisinä. Kaupungin päätös ”kerjäläisongelman” ratkaisemiseksi jättää heidän mukaansa kokonaan huomioimatta päätöksen kohteena olevan ihmisryhmän, leireissä asuvat siirtolaiset.

– Häätö jatkaa kaupungin koko kesän läpi toteuttamaa täysin epärealistista ja romanivihamielistä linjaa, sanoi Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

ILMOITUS

Rastila on liian kallis

Helsingin kaupunki on tuloksetta yrittänyt häätää sosiaalikeskus Sataman pihalla olevan leirin useaan otteeseen koko leirin kaksivuotisen historian aikana.

Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen kaikkien nykyisten ja tulevien leirien häädöstä sekä purkamisesta 6. kesäkuuta. Majoitusvaihtoehdoksi kaupunki on osoittanut romaneille Rastilan leirintäaluetta. Romanit ovat pitäneet tätä vaihtoehtoa liian kalliina.

Romaneille on tarjottu mahdollisuutta käyttää Diakonissalaitoksen palveluja. Laitoksella ei kuitenkaan ole tarjota ratkaisua majoittumiseen. Sen palvelut rajoittuvat päiväkeskuksessa käytettävissä oleviin suihku- ym. palveluksiin.

– Jatkuvat häädöt ovat ainoastaan vaikeuttaneet romanien elämää, mutta leirejä ne eivät ole vähentäneet. Ihmiset liikkuvat toimeentulomahdollisuuksien, eivät majoituspaikkojen perässä, mutta kaikki ihmiset tarvitsevat yösijan, katsotaan Vapaa liikkuvuus -verkostossa.

Yhteistyötä, ei häätöjä

Vapaa Liikkuvuus -aktiivit muistuttavat Euroopan Neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarbergin peräänkuuluttaneen toimia, jotka lähtömaihin palauttamisen sijasta helpottavat romanien osallistumista kohdemaan yhteiskuntaan.

Amnesty Internationalin mukaan romaniyhteisöjen pakkohäädöt ovat lisääntyneet EU:ssa viime aikoina. Amnesty on raportoinut pakkohäädöistä Slovakiassa, Bulgariassa, Kreikassa, Italiassa, Romaniassa ja Serbiassa.

Vapaa Liikkuvuus -verkosto syyttää yhteistyön sijasta häätölinjalle lähtenyttä Helsingin kaupunkia siitä, että se on omaksunut näiden maiden rasistisen linjan.

– Vaadimme, että kaupunki aloittaa romanisiirtolaispolitiikan suunnittelun alusta. Sen lähtökohdaksi tulisi ottaa yhteistyö romanisiirtolaisten, kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ja kaupungin välillä, sanoi Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta. Romanisiirtolaiset ovat hänen mukaansa ilmaisseet toistuvasti haluavansa työtä ja jonkin paikan, jossa he voivat oleskella rauhassa ilman pelkoa häädöstä.

Leiri Senaatintorille

Huolestuneet kaupunkilaiset järjestävät sosiaalikeskus Sataman pihalta häädetyille romaneille hätämajoitusta leirissä Senaatintorilla tänään klo 18 alkaen.

– Koska romaneilla ei nyt todellakaan ole paikkaa missä nukkua, emmekä voi jättää heitä heitteille, viemme heidät kaupungin keskelle leiriytymään. Kaupungin on osoitettava romaneille paikka, jossa heidän on mahdollista yöpyä, vaatii tapahtuman järjestäjiin kuuluva Kyösti Roth.