Lauri Hannus

Linja-autonkuljettajien turvallisuutta on parannettava merkittävästi ja mahdollisimman pian, vaatii Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

– On kestämätön tilanne, että yksi ammattiryhmä joutuu työssään jatkuvasti pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta. Lisäksi toimenkuvan turvaton maine voi hankaloittaa uusien työntekijöiden saamista alalle, Pihlajamäki sanoo.

Helsingin seudun linja-autonkuljettajat joutuvat työssään toistuvasti väkivallan tai sen uhan kohteeksi. Viimeisin tapaus sattui äskettäin Herttoniemessä, kun nuorisojoukko pahoinpiteli bussikuskin.

Lupauksia kuljettajien turvallisuuden parantamiseksi annettiin jo tämän vuoden helmikuussa, kun kuljettaja pahoinpideltiin raa´asti Elielinaukiolla Helsingin ydinkeskustassa. Tuolloin pääkaupunkiseudun eri linja-autoyhtiöiden kuljettajat uhkasivat ryhtyä lakkoon, jos turvallisuutta ei kohenneta. Lakko kuitenkin peruuntui, sillä Helsingin seudun liikenne HSL antoi riittävät vakuudet turvallisuuden parantamiseksi.

Lupauksissa oli muun muassa vartijoiden hankkiminen kuljettajien ja matkustajien turvaksi Helsingin keskustan bussiterminaaleihin. Turvallisuusolojen täytyy kuitenkin kehittyä vielä nykyistä enemmän.

– Lupaukset riittävästä turvallisuudesta on lunastettava. Työnantajalta ja HSL:ltä odotetaan aktiivisia toimia sekä vastuunottoa työntekijöiden turvallisuudesta, vaatii Pihlajamäki.

Kuljettajien omissa toiveissa paras turvallisuutta parantava keino olisi kuljettajan oma, suojattu tila sekä lipunmyynnin siirtäminen kuljettajilta automaatteihin.