Sanat jotka säilyvät 34

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä täyttää ensi vuonna 140 vuotta. Tarina ilmestyi ensin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Novellikirjasto-sarjassa keväällä 1870 neljän vihkon painoksena. Romaani julkaistiin 1873.

Romaanin monista klassikkokohtauksista juuri tänään on syytä muistella kuudetta lukua, jossa myös Impivaarassa vietetään joulua. Vaan kuinkas sitten kävikään sen joulusaunan kanssa?

Kivi aloittaa jouluillan kuvauksen sen rauhaa korostaen. Miltä maisema näyttää, miltä metsä kuulostaa, miten raukea on pirtin tunnelma ja millä tavalla se on sisustettu.

Jouluateriaksi on seitsemän reikäleipää, höyryävää karhunlihaa ja mustanpunaisena kuohuvaa olutta. Ja sehän ei hyvää tiedä, että olut on pantu tavallista väkevämmäksi.

Seuraa perisuomalaista juhlintaa. Uhotaan ja lauletaan. Sanat eivät riitä. On pantava ristipainiksi: Ja tuossa makaa Juhani kuin mallassäkki. Ja sitten: Minähän poloinen poika kämärryin alles onnettomuuden kautta, jonka sinä niin vikkelästi käytit hyödyksesi, hunsvotti, saapasvedin!

ILMOITUS

Niinpä. Vanhimman veljen Juhanin luonnolle tappiot painissa eivät sovi. Täytyy saada revanssi, koska huomio herpaantui housujen pudotessa.

Lisää painia, lisää olutta. Mukavia juttuja päreen loimutessa niukkaa valoaan. Ja sitten Juhanin kuningasidea:

Täällähän itsiämme oikein paistelemme kuin pyllimakkarat pätsin oljilla, ja lämmintä antaa meille kiukaan kuumat kivet. Eero, valeleppas uunille kannullinen olutta, niin tiedämme mille maistuu ohranesteen löyly.

Muut veljet kieltelevät, mutta lystipä olisi tuota maistaa, on Juhani humalaisen varmuudella päättänyt.

Eero tekee työtä käskettyä. Nousee yleinen kärhämä, jonka vilinässä palava päre viskattiin parvelta alas laattialle. Siellä se pian, veljesten huomaamatta, viritti olkihin vilkkaan tulen.

Ei auta kuin veljesten paeta pakkaseen lyhykäisissä paidoissaan. Hetken liekehtivä pirtti lämmittää, mutta pakkanen uhkaa. On kiirehdittävä kohti Jukolaa kaksi aina Valkolla ratsastaen ja muut kintereillä juosten kunnes he pelastautuvat nahkapeitturin tupaan.

Kovin suuria katumusharjoituksia Juhanilta ei kuulla. Vappuun asti asutaan vanhassa Jukolassa ja kesällä nousee Impivaaraan entistä uhkeampi pirtti.

Vielä syödään ja juodaan lämmitettyä olutta kunnes on aika käpertyä olkisille vuoteille.