Tarja Vehmas-Issi

Viikon kysymys

Jo tuhannet suomalaiset koluavat kivenkoloja, siltojen alusia ja puunjuurakoita. He etsivät rasioita, harrastajien piilottamia geokätköjä. Suomesta niitä löytyy jo 15 000. Perjantaina lajin ensimmäiseen suurtapahtumaan Tampereelle osallistuu 1 500 kätköilijää ympäri maailmaa.

Kenestä voi tulla geokätköilijä, Geoliikkujat ry:n puheenjohtaja Milka Sunell?

– Melkein kenestä tahansa. Englannin kielen taitoa tarvitaan, sillä kansainvälistä geokätkentä -sivustoa ei ole vielä suomennettu. Myös tietotekninen taito on tarpeen, koska gps-laitetta ja internetiä tarvitaan. Itsenäisiä kätköilijöitä löytyy 12-vuotiaistakin, mutta yleensä nuoremmat kätköilevät vanhempiensa seurassa. Suomesta löytyy noin 3 000 aktiivista harrastajaa.

Mitä varusteita kätköilyyn tarvitaan?

– Hyvin monet kätköilevät pelkän puhelimen gps:n varassa, joten retki-gps ei ole välttämätön. On niitäkin, jotka käyttävät autonavigaattoria. Nettiin pääsy on välttämätöntä, koska kätköjen sijaintitiedot löytyvät vain sieltä.

Missä kätköt tyypillisesti ovat?

– Tarkoitus on, että kätkön piilottajalla on joku peruste sille, miksi hän haluaa kätköilijän tulevan kyseiseen paikkaan. Se voi olla kaunis maisema tai kulttuurihistoriallisesti arvokas paikka. Kätkö löytyy luultavasti kaikista Suomen kirkoista ja rautatieasemilta.

ILMOITUS

Mitä kätköstä paljastuu?

– Pienimmät purkit ovat pikkurillin pään kokoisia. Rasioiden tulee olla säänkestäviä ja Suomessa myös pakkasenkestäviä. Purkissa pitää olla ainakin lokiliuska ja vieraskirja. Isommassa purkissa voi olla kynä, teroitin, purkin sisuksen kuivana pitävä geeli sekä tiedotelappu, jossa kerrotaan, mikä rasia oikein on. Kätköissä voi olla myös erilaisia vaihtoesineitä. Alkuvaiheessa ne olivat arvokkaitakin, mutta nykyään vaihtotavarat ovat lähinnä lapsia varten.

Millaisia vaikeusasteita kätköillä on?

– Kätköt määritellään sen mukaan, miten hankala ne on piilottaa, kuinka vaikea ne on löytää ja kuinka vaikea maasto on. Vaikeimmalla tasolla tarvitaan apuvälineitä, joita voivat olla esimerkiksi vene ja kiipeily- tai sukellusvarusteet.

Mitä kätkön piilottajan tulee ottaa huomioon?

– Selvää on, ettei kätköjä saa laittaa yksityisalueelle, mutta jokamiehen oikeuksiin kuuluu, että pakastusrasian saa ”hukata” metsään ja kertoa siitä muille. Luonnonsuojelualueiden osalta kätköstä pitää ilmoittaa Metsähallitukselle.

– Jos kätkö on kovin aralla paikalla, puhutaan geoeroosiosta, jolloin yhteisö reagoi nopeasti ja kehottaa siirtämään purkkia.

Mikä tekee kätköilystä niin mielenkiintoista?

– Monet puhuvat addiktiosta. Itseäni viehättää sen täydellinen absurdius: Sitä on etsiä pakastusrasiaa metsässä tai kiivetä lampputorniin. Luovaa hulluutta taas on kontata porukalla sadevesiviemärissä. Myös piilopaikkojen oveluus tai suoranainen kierous viehättävät.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!