Lauri Hannus

Kansainvälinen Slutwalk-liike näyttää keskisormea niille, joiden mielestä raiskauksen uhri on rikoksesta osavastuussa.

Slutwalk lähti liikkeelle Kanadasta, kun paikallinen poliisi ohjeisti naisia olemaan pukeutumatta ”kuin lutkat” välttääkseen ahdistelun ja raiskaukset. Moralisointiin kyllästyneet naiset pistivät pystyyn protestin.

Liike levisi ja nyt lutkamarsseja on järjestetty ympäri maailmaa Delhistä Berliiniin. Lauantaina 6. elokuuta marssit järjestetään myös Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Ainakaan Suomessa protestien takana ei ole mitään tiettyä järjestöä, vaan ne ovat yksityishenkilöiden yhdessä organisoimia.

”Sanomamme on, että toivomme jokaisen arvostavan itseään ja vaadimme, että jokainen arvostaisi myös muita.”

Naisasialiitto Unioni on tosin tarjonnut apuaan järjestäjille ja Raiskaustukikeskus Tukinaisesta tulee puhuja mielenilmaukseen. Myös Pro-tukikeskus on ilmoittanut osallistuvansa marssille.

Nykyinen keskustelu suojelee raiskaajia

Slutwalk Helsingin tiedottajaa Oona Simolinia kanadalaispoliisin möläytys ei yllättänyt, joskin hän piti sitä typeränä.

ILMOITUS

– Mutta sitten kun katsoin sitä puolustelevien kommenttien määrää netistä, niin tuli sellainen olo, että tämä on saatava Suomeenkin.

Kanadalaispoliisin kannanottoja vastaavia on kuultu Suomessakin. Jos uhria ei ole syytetty pukeutumisesta, niin sitten jostain muusta.

– Viimeisin, mihin vedottiin, taisi olla uhrin humalatila. Kuitenkin ainoa, mikä kaikkia raiskattuja yhdistää on se, että he ovat sattuneet samaan tilaan raiskaajan kanssa. Ei mikään muu. Ja raiskaajaahan ei voi tietää etukäteen, marssia valmisteleva Hanna Kantola toteaa.

Hän muistuttaa, että tilastojenkin mukaan todennäköisin raiskaaja on oma kumppani. Tämän tiedon valossa on erikoista, että raiskauksia pyritään estämään naisten liikkumista, käyttäytymistä ja pukeutumista kontrolloimalla. Niihin huomion kiinnittämistä Kantola pitää harhaanjohtavana.

– Tällä keskustelulla suojellaan todellisia raiskaajia.

Simolin näkee keskustelussa myös kulttuurisokeutta.

– Täällä kauhistellaan sitä, kun arabimaissa rangaistaan naisia housujen käytöstä. Meillä kuitenkin jaellaan sosiaalisia rangaistuksia minihameen käytöstä.

Hän toteaa myös, että on loukkaavaa raiskattuja kohtaan verrata heitä materiaan – lukitsemattomaan autoon tai takataskusta pilkottavaan lompakkoon.

Raiskausta ei
pidetä väkivaltana

Hanna Kantola muistuttaa, ettei Suomen laki tunnista kaikkia raiskauksia raiskauksiksi, vaan tuntee termin sukupuoliyhteyteen pakottaminen.

– Laki ei näe raiskausta itsessään väkivaltana, vaan jonkinlaisena seksin variaationa, Simolin jatkaa.

Myös raiskauksista annetut tuomiot ovat verrattain pieniä.

Rikosilmoitus tehdään vain joka kymmenennestä tapauksesta. Kantola ei ihmettele korkeaa ilmoittamiskynnystä.

– Jos minut raiskattaisiin, niin pelottavinta olisi se, jos raskaan oikeusprosessin jälkeen raiskaaja ei saisi tuomiota ja minua pidettäisiin syyllisenä.

Simolin pitää käsittämättömänä, että samaan aikaan kun valtaosa raiskauksista jää ilmoittamatta, suurinta huolta kannetaan siitä, että naiset laajamittaisesti tehtailisivat perättömiä ilmoituksia.

– Aika erikoinen ihmiskuva. Ihan kuin tällaisesta asiasta menisi huvikseen oikeuteen istumaan.

Kun puhutaan raiskausten estämisestä, Kantola toteaa, että raiskauksen takana on aina seksismiä, rasismia tai molempia.

– Raiskaaja ei näe toista kokonaisena ihmisenä. Siitä kertoo myös se, että suomalaiset raiskaavat helpommin ulkomailla ja ulkomaalaiset Suomessa.

Simolininkin mukaan asenneilmapiirin muuttaminen olisi paras keino estää seksuaalista häirintää ja raiskauksia. Tähän pyritään myös lauantaisella lutkamarssilla.

– Haluan korostaa, että marssille voi tulla missä tahansa vaatteissa, kaikki sukupuolet ja sukupuolettomuudet. Sanomamme on, että toivomme jokaisen arvostavan itseään ja vaadimme, että jokainen arvostaisi myös muita.

Helsingin marssi: lauantaina 6.8. kello 14 Kiasman edestä Kaisaniemen puistoon. Tampereen marssi: lauantaina 6.8. kello 14 Frenckellin aukiolta Sorsapuistoon. Turun marssi: lauantaina 6.8. kello 19 Kauppatorilta. Tapahtumista lisätietoa Facebookissa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!