Lehtikuva/ Vesa Moilanen

Akaan elävän musiikin yhdistys Almu on valinnut Vuoden Vasenkätisen.

Muun muassa kirjailijana, elokuvaohjaajana ja poliitikkona tunnettu Jörn Donner on valittu vuoden Vasenkätiseksi. Hän saapuu Akaan Viialassa lauantaina 6. elokuuta järjestettävälle Vasenkätisten Vestivaalille.

Vuoden Vasenkätinen valitaan kahdeksatta kertaa. Aikaisemmin Vuoden vasenkätiseksi on valittu muun muassa Tiina Lymi, Jarkko Ahola, Kaija Saariaho, Jari Tervo ja Tommi Korpela.

5.2.1933 Helsingissä syntynyt Donner valmistui filosofian maisteriksi 1958 ja on julkaissut runsaan viidenkymmenen vuoden aikana kymmeniä teoksia. Lisäksi hän on merkittävä esseisti ja kiistakirjoittaja. Donnerin teoksia on käännetty tanskaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi ja espanjaksi.

Donner on ainoa suomalainen, joka on noutanut Oscar-palkinnon.

Jörn Donner on työskennellyt myös elokuvaohjaajana ja -tuottajana, kulttuuri- ja elokuvakriitikkona sekä kolumnistina useissa eri sanoma- ja aikakauslehdissä niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Palkittu kulttuurihenkilö

Vuoden Vasenkätinen 2011 on saanut kirjallisuuden ja elokuvan saralla lukuisia palkintoja. Hänelle on myönnetty muun muassa kaksi kertaa kirjallisuuden valtionpalkinto. Finlandia-palkinnon Donner sai romaanistaan Isä ja poika vuonna 1986. Lisäksi hän on saanut Ruotsin akatemian Suomi-palkinnon, ja vuonna 2008 Donner palkittiin valtion taiteilijapalkinnolla kulttuurin eri osa-alueiden ja koko taiteen kentän hyväksi tehdystä työstä.

ILMOITUS

Vuonna 1963 Jörn Donner palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla parhaasta esikoisohjauksesta, hän on myös ainoa suomalainen, joka on noutanut Oscar-palkinnon.

Kulttuurin ja taiteen lisäksi Jörn Donner on toiminut kansanedustajana, ulkoasiainneuvoksena, Suomen pääkonsulina Los Angelesissa ja Euroopan parlamentin jäsenenä.

Vasenkätisten Vestivaaleilla Jörn Donnerin vaiherikkaaseen elämään sukelletaan toimittaja Arto Nybergin johdolla.

Lisätiedot Vuoden Vasenkätisen valinnasta ja Vasenkätisten Vestivaalista: www.almu.fi