Lehtikuva/ Jon-Are Berg-Jacobsen

Niin sanonut vastajihadistiset bloggarit eivät ehkä suoraan kehottaneet väkivaltaan, mutta he kivesivät polun Breivikille ja hänen kaltaisilleen, kirjoittaa terrorismitutkija Toby Archer Foreign Policy -lehdessä.

Terrorismintutkija Toby Archer kuvailee niin sanottujen ”vastajihadistien” ajatusmaailmaa mielenkiintoisessa artikkelissaan amerikkalaisen Foreign Policy -aikakauslehden nettisivuilla.

Vastajihadismi sai Archerin mukaan alkunsa blogikirjoitteluna 11.9. 2001 terrori-iskujen jälkeen. Varsinaisesti vastajihadistien teesit muotoili brittiläis-sveitsiläinen ”historioitsija” (lainausmerkit Archerin) Bat Ye’or vuonna 2005 julkaisemassaan kirjassa Eurabia: The Euro-Arab Axis.

Bat Ye’or (Niilin tytär) on todelliselta nimeltään Gisèle Littman.

Eurabia-teesi on vastajihadistien ajattelun ytimessä.

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik siteeraa manifestissaan kymmeniä kertoja Ye’oria.

”Eliitin salajuoni”

Bat Ye’Orin Eurabia-teesin mukaan mukaan Ranskan johtajat laativat 1950-luvulla Eurabia-suunnitelman luodakseen Euroopan ja arabimaailman akselin vastapainoiksi Yhdysvalloille ja Neuvostoliitolle.

ILMOITUS

Euroopan unionin luominen oli olennainen osa Eurabia-suunnitelmaa ja siihen liittyi muslimien joukkomuutto Eurooppaan väestötasapainon muuttamiseksi. Vastajihadistit näkevät muuttoliikkeen Eurooppaan jihadina länsimaita vastaan.

Ye’erin mukaan Euroopan poliittinen ja kulttuurinen eliitti ei pelkästään suvaitse ”invaasiota” vaan aktiivisesti edistää sitä – se joko haluaa Euroopan ”islamisoitumista” tai on liian naiivi huomatakseen sitä.

Vastajihadistien mukaan kyseessä on ratkaiseva konflikti juutalaiskristillisen ja islamilaisen maailman välillä, eikä siinä ole muuta mahdollista lopputulosta kuin voitto tai alistuminen.

Nämä ajatukset selittävät Archerin mukaan hyvin sekä Breivikin hyökkäyksen logiikkaa että sen raivokkuutta.

Ajatukset tihkuvat puolueisiin

Yksi tärkeä vaihe vastajihadismin kehittymisessä oli Archerin mukaan lokakuussa 2007, jolloin Brysselissä pidettiin Counter Jihad 2007 -kokous. Osa seminaareista pidettiin ironisesti vastajihadistien inhoaman EU:n tiloissa, koska koollekutsujana oli europarlamentissa edustettuna oleva belgialainen oikeistopuolue Vlaams Belang.

Vastajihadistien yhdyssiteeksi on perustettu muun muassa verkostot Stop Islamisation of Europe sekä Stop Islamisation of America. Jälkimmäinen tuli tunnetuksi kamppaillessaan New Yorkin WTC:n raunioiden lähelle suunniteltua islamilaista kulttuurikeskusta vastaan, josta liike puhui harhaanjohtavalla nimellä ”Ground Zero Mosque”.

Archerin mukaan Euroopan populistiset oikeistopuolueet toistelevat monia vastajihadistien teeseistä. Selvimmin näin tekee Geert Wildersin puolue Hollannissa, mutta myös Ruotsi-demokraatit, perussuomalaiset, Norjan edistyspuolue sekä Tanskan kansanpuolue.

Puolueiden lisäksi vastajihadistit ovat innoittaneet sellaisia muslimienvastaisia liikkeitä kuin English Defence League, joka puolestaan on rönsyillyt useisiin maihin – Suomenkin netistä löytyy Finnish Defence League.

Flirttailua väkivallalla

Archer kirjoittaa, ettei hän odottanut kenenkään tekevän Breivikin kaltaista joukkomurhaa, vaikka vastajihadistit ”flirttailevatkin väkivaltaisella kuvastolla”.

”Vastajihadistiset bloggarit ja aktivistit eivät ehkä kehottaneet suoraan väkivaltaan, mutta he maalasivat kuvan maailmasta, jossa konflikti maahanmuuttajia ja Euroopan oletettua monikulttuurista eliittiä vastaan on väistämätön”, kirjoittaa Archer ja jatkaa: ”Siinä mielessä he ehkä eivät antaneet Breivikille määräyksiä, mutta he kivesivät tien, jota pitkin hän päätti kävellä”.

Toby Archer on nykyään vapaa tutkija. Aikaisemmin hän työskenteli Suomen ulkopoliittisessa instituutissa.

Archerin artikkeli netissä: www.foreignpolicy.com/articles/2011/07/25/breivik_s_swamp?page=0,1