Jarmo Lintunen

Meidän pitää tehdä kaikkemme, että Norjan terrori-iskun kaltaiset murhenäytelmät eivät toistu, korostaa Paavo Arhinmäki.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki korostaa, että olisi väärin tuudittautua ajattelemaan, että Norjan terrori-iskussa oli kysymys vain yksittäisen mielipuolen sairaasta hyökkäyksestä.

– Pitää puuttua myös siihen liikehdintään, joka toimii sytykkeenä ja innoittajana tällaisten hirmutekojen tekijöille, Arhinmäki kirjoittaa blogissaan ja vaatii meitä tekemään kaikkemme, että tällaiset murhenäytelmät eivät toistu.

Hiljaisuus on hyväksyntää

Arhinmäen mukaan nyt myös mitataan maahanmuuttovastaisuudella ratsastaneiden kansanedustajien todellinen luonne.

– Ei riitä, että pahoitellaan tapahtunutta. Nyt pitää jyrkästi irtisanoutua vihapuheista. Hiljaisuus on hyväksyntää. Myös Suomessa on yhteiskunnan tehtävä kitkeä juuret niin äärioikeistolaisilta kuin ääri-islamistisilta ääriliikkeiltä, jotka ovat vahvistuneet Pohjoismaissakin.

Arhinmäki toteaa maahanmuuttajavastaisuuden ja rasismin lisääntyneen viime vuosina Suomessa.

ILMOITUS

– Samoin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja heidän puolustajansa joutuvat kohtaamaan vihapuhetta. Vihaa lietsotaan erityisesti internetin keskustelupalstoilla. Keskusteluissa hyökätään yhä voimakkaammin myös puolueita ja yhteiskuntaa vastaan.

Kysymys ei Arhinmäen mukaan ole vain yksittäisestä keskustelufoorumista, kun propagandistiset ja perättömät väitteet täyttävät kaikki erilaiset palstat.

– Maahanmuuttajavastaisuutta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vihaamista ja eri puolueita sekä niiden kannattajia herjaavia kirjoituksia tunnutaan suoltavan lähes ammattimaisesti eri palstoille ja lehtien verkkokeskusteluihin.

Vihapuheeseen vastattava

Vihapuheeseen jätetään liian usein puuttumatta. Arhinmäki vaatiikin kaikkia ottamaan vastuuta. Keskustelupalstojen ylläpitäjien pitää puuttua herjaaviin teksteihin nykyistä paljon tiukemmin, kun isojenkin lehtien sivuilta saa lukea vihaa lietsovia tekstejä.

Verkossa käytävä keskustelu heijastuu myös kaduille. Toreilla ja ostareilla pidettävissä tilaisuuksissa joutuu taistelemaan tiukasti maahanmuuttajavastaisuutta ja vääriä väitteitä vastaan. Ihmiset käyttävät maahanmuuttajista kieltä, jota kukaan ei olisi vielä muutama vuosi sitten hyväksynyt.

Jokaiseen tällaiseen puheeseen on vastattava. Poliitikoilla on tässä suuri vastuu.

– On näytettävä, ettemme hyväksy vihapuheita. Vääristelevät väitteet pitää jaksaa ja pystyä korjaamaan aina.