Lehtikuva/ LEO RAMIREZ

Syöpäleikkauksesta toipunut Hugo Chávez sai itsenäisyyspäiväänsä juhlineet venezuelalaiset villeiksi.

Presidentti Hugo Chávez ilmoitti viime perjantaina Kuubasta käsin toipuvansa syöpäleikkauksesta.

Huhuja presidentin terveydestä oli liikkunut jo kuukausia eri tiedotusvälineissä. Julkisuuteen vuotaneet Yhdysvaltain tiedustelutiedot kertoivat presidentin sairastavan ”vakavaa syöpää”. Väitteitä tuki Chávezin laihtunut ja väsynyt olemus.

Virallisesti ei ole kerrottu, mistä syövästä presidentti toipuu, mutta kyseessä on mahdollisesti eturauhassyöpä.

Itsestään selvää seuraajaehdokasta ei Hugo Chávezilla ole.

Maan oppositio tarttui tilaisuuteen syyttäen hallitusta salailusta ja vaatien Chávezia siirtämään vallan varapresidentti Elías Jaualle.

Suoraan edustustehtäviin

Kun virallinen tieto Chávezin sairaudesta tuli, alkoi liikehdintä mantereen vasemmiston piirissä tuen osoittamiseksi. Caracasin aukio Plaza Bolivar täyttyi kannattajista ja valtiopäämiehet lähettivät tervehdyksiään.

ILMOITUS

Tiistaina 200. itsenäisyyspäiväänsä juhlineessa Venezuelassa jännitettiin pääseekö presidentti takaisin kotiin ennen juhlapäivää. Vastaus saatiin varhain maanantaiaamuna, kun Chávezin kone laskeutui Caracasiin.

Chávez puhui maanantaina iltapäivällä presidentinpalatsin parvekkeelta lukuisalle kannattajajoukolle vakuuttaen voittavansa ”elämänsä taistelun” sairautta vastaan.

Median silmätikku

Joukko upseereita Chávezin johdolla yritti vallankaappausta vuonna 1992, mutta yritys epäonnistui ja kapinajohtaja joutui vankilaan. Chávezista tuli kuitenkin tapahtumien myötä köyhien sankari, joka vapauteen päästyään voitti vuoden 1998 vaalit.

Chávez on aina ollut median silmätikku. Hän ei ollut istunut edes ensimmäistä täyttä kauttaan loppuun, kun yhdysvaltalaismedia jo leimasi hänet ”diktaattoriksi”. Uutiset Chávezista ovat yleensä joko pelottelevia tai koomisia kertoen ”hullun diktaattorin tempauksista”.

Harvemmin palstatilaa ovat saaneet miljoonia köyhiä koskettaneet koulutus- ja lukutaitokampanjat tai Missio Barrio Adentro -hanke, joka toi köyhien lähiöiden asukkaille lääkäri- ja hammashoitopalveluita. Hanke aloitettiin kuubalaisten lääkäreiden avulla, nyt saman hankkeen puitteissa on rakennettu sairaaloita.

Oppositio on rajusti kritisoinut hanketta. Viime vuonna siitä nostettiinkin syyte Kuuban valtiota ja Venezuelan vasemmistopuoluetta PDVSA:ta vastaan. Syytteen mukaan köyhien sairaalat käyttävät ”kuubalaista orjatyövoimaa”. Syyte nostettiin Miamista.

Kuka johtaa jatkossa?

Venezuelassa järjestetään presidentinvaalit ensi vuonna, ja istuvan presidentin terveydentilan takia jatkoa tai mahdollista seuraajaa arvuutellaan kiivaasti. Itsestään selviä seuraajia ei ole, mutta presidentin ollessa Havannassa edustusta hoiti ensisijassa hänen luottomiehensä, ulkoministeri Nicolás Maduro.

Varapresidentti Jaua kommentoi ”olevansa varma, mikäli Venezuelan kansa niin haluaa, että Hugo Chávez on presidentti vuoden 2012 jälkeenkin”. Myös Chávez vahvisti maanantaina halunsa jatkaa.

Aiheesta enemmän 8.7. ilmestyvässä Viikkolehdessä.