Lehtikuva/ LEO RAMIREZ

Venezuelan vankilat kuuluvat maailman väkivaltaisimpiin ja vaarallisimpiin.

Presidentti Hugo Chávezin hallitus yrittää ratkaista vankilaongelmaa perustamalla erityisen vankila-asioiden ministeriön.

Samaan aikaan, kun hallitus ilmoitti ministeriön perustamisesta, eräässä pääkaupungin vankilassa puhjenneessa rikollisjengien tulitaistelussa kuoli 23 vankia ja maracaibolaisessa vankilassa menehtyi 3.

Viime vuonna Venezuelan vankiloissa surmattiin 476 vankia ja 958 haavoittui. Maan 34 vankilaan on ahdettu 44 500 henkeä, vaikka ne on suunniteltu vain kolmasosalle siitä.

Tämän vuoden ensineljänneksellä vankilamurhat lisääntyivät viidenneksen viime vuodesta, laitoksia valvovan OVP-järjestön johtaja Humberto Prado kertoo.

– Valtio ei voi kuitata yli 20 vangin samanaikaista kuolemaa sillä, että se ilmoittaa perustavansa ministeriön. Valtio on vastuussa kuolemista, Prado soimaa.

ILMOITUS

Vankilat rikollisten hallinnassa

Venezuelan ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maan vankilat ovat rikollisten eivätkä valtion hallinnassa. Niissä käytäviä valtataisteluja kutsutaan vankilaslangissa ”hallituksen vaihdoksi”.

– Vangeilla on tuliaseita aina konepistooleihin asti. Niitä myyvät siviili- tai sotilasvartijoiden muodostamat mafiat, Prado kertoo.

Osa vangeista viettää luksuselämää, ja toiset on ahdettu epäinhimillisiin oloihin.

– Vankiloista on tullut iso bisnes. Vankeja laskutetaan kaikesta, ja he hankkivat väkivallan avulla itselleen elintilaa, Carlos Nieto vankien oikeuksia puolustavasta Vapauden ikkuna -järjestöstä sanoo.