Keskustapuolueen kannatus on puolueen historian alhaisin. Yleisradion gallupissa viime viikolla kannatukseksi mitattiin 13,8 prosenttia. Eduskuntavaaleista alkanut syöksykierre jatkuu.

Keskusta on tähän asti saanut hallita kasvukeskuksen ulkopuolista Suomea. Vaalikartoissa Suomi on ollut valtaosin keskustan vihreää. Tämän taustalla on se, että keskusta/maalaisliitolla ei sitten 1960-luvun SKDL:n ole ollut maaseudulla kilpailijaa. Nyt on. Perussuomalaiset haastoivat keskustan sen omilla historiallisilla juurilla.

Tässä kilpailuasemassa keskustalla on sormi suussa. Viljelijät saatavat olla vielä keskustan takana, mutta heitä on nykyään vain muutama prosentti maaseudun äänestäjistä. Maalaisliitto-keskusta on unohtanut kaikki muut maaseudun asujat ja nyt on tullut maksun aika.

Ensi vuoden kuntavaaleissa saattaa Suomen väri muuttua. Sitä ennen käydään kuitenkin presidentinvaalit, jossa keskustalle jää statistin rooli. Puolueen tilaa kuvastaa se, että Paavo Väyrynen saa yksin huseerata ehdokkuuttaan mainostaen. Tämä tilanne kuvastaa entisen mahtipuolueen tilaa.