Lauri Hannus

Kansalaistempauksena syntynyt kirpparitapahtuma sai Pengerpuiston kuhisemaan.

Pöydät ja viltit on levitetty ympäri puistoa, joku on löytänyt varjopaikan puiden katveesta. Elävää musiikkia soitetaan ainakin sellolla, kitaralla ja sitarilla.

Nopealla silmäyksellä myynnistä bongaa virkatut keltaiset bikinit, sarjakuvia, dekkareita, pokkareita, vauvanvaatteita, korkokenkiä, tennareita, käsintehtyjä koruja, hääpuvun, kumiveneen…

Torkkelinmäen Pengerpuiston ensimmäinen kirppistapahtuma on menestys. Niin myyjät kuin puistossa parveileva väki kiittelevät kilvan tunnelmaa ja kauppakin kuulema käy.

– Ihan mahtavaa!

Yhdeksänviikkoista Nelli-koiraa tosin pelottaa koirapuistosta kuuluva haukku.

Puiston vakikäyttäjät, Vainun emäntä Sari ja Helmin emäntä Kaisa, ovat innoissaan.

ILMOITUS

– Kiva kun täällä on elämää. Yleensä koirilla ei ole tällaista lapsiyleisöä, mutta nyt ne nauttivat huomiosta.

Jatkoa seuraa 28. heinäkuuta

Puistokirppis on osa Kallio-liikkeen toimintaa. Liike syntyi keväällä spontaanisti verkossa, kun joukko kalliolaisia vastusti aikeita häätää Heikki Hurstin ruoka- ja vaatejakelu muualle.

Kirppis-tapahtumallakin pyritään ottamaan omat kulmat haltuun ja tutustumaan samalla naapureihin.

Kaupungilta haettiin yhteiset luvat tapahtumalle, mutta kuka tahansa sai tulla paikalle myymään ilman pöytä- tai varausmaksuja.

Kirppista ideoinut ja järjestänyt Henrik Nyholm lupaa jatkoa: seuraava kirppis on jo sovittu kuukauden päähän.

Luvassa taatusti leppoista tunnelmaa.

Vesimelonia ja katujuhlia

Kaikki eivät kerää kirppismyynnillä rahaa itselleen. Kuvalla varustettu kylttii kertoo yhden myyntipöydän tuoton menevän Pirre-Kaneli -nimisen marsun vesimeloni- ja heinärahastoon.

Järjestöistä mukana ovat ainakin Vasemmistonuoret ja rauhanjärjestö Sadankomitea.

Jälkimmäisen viltillä on esillä ”aivan painotuoreita esitteitä”, mainostaa Sadankomitean nuorisovastaava Milla Pyykkönen.

– Uskomatonta miten paljon porukkaa tullut paikalle vain Facebookin perusteella, sanoo Inari Penttilä, kalliolainen itsekin.

Hän myy Satu Toivosen kanssa sekalaista tavaraa, joista saatava tuotto käytetään Kallion elokuista katujuhlaa, block partya, varten.

– Koko perheen juhlaa suunnitellaan, monenlaista ohjelmaa on luvassa.

Kaljakuppiloista perhetapahtumiin

Koko perheen, erityisesti äitien ja lapsien, tapahtuma on myös Pengerpuiston ensimmäinen kirppis. Vauvoja ja raskaana olevia naisia tulee vastaan jatkuvasti.

Merituuli Vuorikosken vaunuissa nukkuu kolmikuinen Aurora, kirppisvaatteissa. Äiti on löytänyt jalkaansa uudet sandaalit.

– Mä käyn aina kaikilla Helsingin kirppiksillä ja tänne oli helppo tulla Käpylästä, Hietsuun on niin pitkä matka.

Merikoski kertoo seuraavansa mielenkiinnolla Kallion kehittymistä.

– Hyvä, että tänne tulee tällaistakin toimintaa kaljakuppiloiden lisäksi.

Itse siirryin kirppikseltä suoraan syntymäpäiville, jonne lahja löytyi tietenkin kirpputorilta. 1-vuotiaalla Vienalla on nyt ranskalainen kesäasu hattuineen.