Lehtikuva/ Martti Kainulainen

Vasemmistoliiton kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho äänestivät odotetusti vastaan torstaina keskipäivällä, kun eduskunta hyväksyi valtioneuvoston tiedonannon uudesta hallitusohjelmasta äänin 110–39.

Vastassa oli Mustajärven vastaesitys, jolla valtioneuvostolle ei olisi annettu luottamusta. Tyhjää äänesti 32, eli keskustan eduskuntaryhmä ja poissa oli 18 kansanedustajaa.

Vastaan äänesti Vasemmistoliitosta myös Eila Tiainen, mutta hän ilmoitti painaneensa vahingossa väärää painiketta ja sanoi, että tarkoitus oli äänestää jaa hallitukselle.

Asiasta käytiin kolme äänestystä. Valtioneuvoston esitystä vastaan oli myös keskustan Kimmo Tiilikaisen epäluottamuslause. Se hävisi äänin 111 – 68, kaksi tyhjää, poissa 18. Tyhjää äänestivät Mustajärvi ja Yrttiaho.

Kolmanneksi äänestettiin Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lernerin epäluottamuslauseesta. Äänet jakautuivat valtioneuvoston puolesta 111 – 37, kaksi tyhjää(Mustajärvi ja Yrttiaho), pois 18. Tässäkin äänestyksessä keskusta äänesti tyhjää.

Odotettua

Mustajärvi ja Yrttiaho ovat valittaneet sitä, että Vasemmistoliitto meni kokoomusjohtoiseen kuuden puolueen hallitukseen. Vasemmiston puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä päättivät hallitukseen menosta yhteiskokouksessaan toissa sunnuntaina äänin 23 – 40, kolme tyhjää.

ILMOITUS

He olivat kumpikin mukana hallitusneuvotteluissa, mutta jättivät ne kesken. Säätytalolta kuullun mukaan heidän panoksensa oli passiivinen sen aikaa, kun he olivat neuvottelijoina.

Mustajärven ja Yrttiahon äänestyskäyttäytyminen ei tullut yllätyksenä. Kaksikko ilmoitti jo yhteiskokouksen yhteydessä, että toimii eduskunnassa vastoin puolueen enemmistön hyväksymää linjaa.

Viimeksi keskiviikkoiltana Mustajärvi arvosteli puolueensa toimintaa MTV3:n Kymmenen uutisissa ja kertoi, miten aikoo toimia. Hänen mukaansa puolue on kääntänyt linjansa Eurooppa-politiikassa siitä, mitä se puhui ennen vaaleja. Yrttiaho kertoi aikeistaan myös keskiviikkona Turkulainen-lehdessä.

Voidaan erottaa

He äänestivät viime viikolla pääministerivaalissa pääministeri Jyrki Kataista vastaan opposition mukana ja saivat eduskuntaryhmältään varoituksen.

Vasemmiston eduskuntaryhmä käsittelee Mustajärven ja Yrttiahon jatkoa ryhmässä tänään torstaina. Ryhmän sääntöjen mukaan he voivat saada lisää varoituksia tai heidät voidaan erottaa ryhmästä joko määräaikaisesti tai pysyvästi.