Mitä tarkoittaa 14? Entä 28?

Berliiniläinen rasisminvastainen ryhmä Agentur für Soziale Perspektiven on koonnut kirjasen, jossa selitetään 150 saksalaisten uusnatsien käyttämää symbolia.

Uusnatsien koodeihin kuuluu muun muassa useita numerosarjoja, jotka voivat esiintyä vaikkapa tatuoinneissa, rekisterinumeroissa tai jalkapallokatsomoissa näytetyissä kylteissä.

Osa näistä on melko yleisesti tiedossa, kuten luku 88. Siinä on kaksi kertaa peräkkäin aakkosten kahdeksas kirjain h. Se on siis HH eli Heil Hitler.

Vastaavasti numero 28 viittaa sanoihin Blood and Honour, joka on monessa maassa toimiva äärioikeistolainen verkosto. Se kiellettiin Saksassa vuonna 2000. Nimensä 1970-luvulla syntynyt Blood and Honour otti Hitler-Jugendin tunnuslauseesta ”Blut und Ehre”.

Parisataa äärioikeiston järjestöä

Saksassa uusnatseilla on erityinen tarve käyttää kiertoilmaisuja, koska natsisymbolien kuten hakaristin julkinen esittäminen on kiellettyä samoin kuin vaikkapa Hitlerin suora ylistäminen.

ILMOITUS

Uusnatsit ovat valmiita näkemään suurta vaivaa tuodakseen tunnuksiaan esiin, kertoo Der Spiegel -lehti nettisivuillaan. He voivat matkustaa satoja kilometrejä jalkapallo-otteluun nostaakseen katsomossa esiin pahvikyltin, jossa lukee 1488.

88 esiintyy usein yhdessä numeron 14 kanssa. Tämä taas viittaa niin sanottuihin ”14 sanaan” eli amerikkalaisen David Lanen lauseeseen ”We must secure the existence of our people and a future for white children” (Meidän on turvattava kansamme olemassaolo ja valkoisten lasten tulevaisuus).

Der Spiegel kertoo, että Saksan perustuslain suojeluviraston tiedossa oli vuonna 2009 kaikkiaan 195 äärioikeistolaista järjestöä, joissa oli arviolta 26 000 jäsentä.

Ovelampi vaatekieli

Das Versteckspiel -kirjanen (”Piiloleikki”) on tarkoitettu Saksan opettajille, sosiaalityöntekijöille ja muille nuorten kanssa tekemisissä oleville.

Kirjasen mukaan symbolien määrä on lisääntynyt. Nyt niitä siis listattiin 150, kun ensimmäisessä painoksessa vuonna 2001 määrä oli satakunta.

Kirjasen toimittajiin kuuluva Michael Weiss sanoo Der Spiegelissä, että uusnatsien symbolit ovat nyt tulleet myös moninaisemmiksi ja vaikeammiksi havaita. Ne ovat ottaneet käyttöönsä elementtejä rock -ja popkulttuureista.

Uusnatsi voi nykyään näyttää muultakin kuin skinheadilta. Kun joitakin vuosia sitten tuli yleisesti tietoon äärioikeistolaisten mieltymys Thor Steinar -vaatemerkkiin, voi uusnatsilla nyt olla esimerkiksi palestiinalaishuivi. Uusnatseille se ei ole kannanotto palestiinalaisten puolesta vaan Israelia eli juutalaisia vastaan.

Uudet symbolit tekevät uusnatseille helpommaksi soluttautua vaikkapa vasemmistolaisten mielenosoituksiin. Todelliset ajatukset voidaan sitten ilmaista vain samanhenkisille tiedossa olevien symbolien avulla.