Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä antoi varoituksen kahdelle kansanedustajalleen, koska nämä äänestivät ryhmän kannan vastaisesti keskiviikkona eduskunnan pääministeriäänestyksessä.

Kokoomuksen Jyrki Katainen valittiin pääministeriksi äänin 118–72.

Raisiolainen Jyrki Yrttiaho ja kemijärveläinen Markus Mustajärvi olivat jo aiemmin ilmoittaneet, etteivät voi hyväksyä sitä, että puolue menee hallitukseen ja äänestävät eduskunnassa päätöstä vastaan. Pääministeriäänestyksessä hyväksytään koko hallitusratkaisu.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä päättivät sunnuntaina yhteiskokouksessaan, että puolue menee kuuden puolueen hallitukseen. Siinä ovat mukana Vasemmistoliiton ja kokoomuksen lisäksi SDP, Vihreät, RKP ja Kristillisdemokraatit.

– Ryhmä antoi yksimielisesti varoituksen Mustajärvelle ja Yrttiaholle, sillä kyse on erittäin raskauttavasta toiminnasta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sanoi keskiviikkona.

ILMOITUS

Lapintie ei halunnut ennakoida sitä, mitä seuraa, jos kaksikko äänestää ensi viikolla hallitusohjelmaäänestyksessä ryhmän kantaa vastaan, kuten se on ilmoittanut tekevänsä.

Varoituksen lisäksi ryhmällä on käytössään rangaistuksina määräaikainen ja kokonaan erottaminen. Niistä päättää eduskuntaryhmä kokouksessaan. Varoitusten määrää ei ole eritelty, mutta käytäväpuheissa ryhmän kansanedustajat heittivät kahden keltaisen kortin mahdollisuuden ennen punaista korttia.

Kumpikaan ei aio oma-aloitteisesti erota vasemmiston eduskuntaryhmästä eikä jättää puoluetta.

Illalla nimitetään uusi hallitus, jossa ovat mukana Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kulttuuri- ja urheiluministerinä ja kansanedustaja Merja Kyllönen liikenneministerinä.