Lehtikuva/ Mikko Stig

Vasemmiston neuvottelijat esittävät, että Vasemmistoliitto menisi hallitukseen.

Vasemmiston hallitusneuvottelijat veisivät puolueensa hallitukseen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti säätytalolla perjantai-iltana toivomuksen sunnuntaina kokoontuville puoluevaltuustolle ja eduskuntaryhmälle, että nämä lukisivat tarjolla olevan hallitusohjelman tarkkaan.

– Vasemmistolle on vaaleissa ja koko politiikassa tärkeintä puolustaa pientä ihmistä. Kaksi keskeistä asiaa, joita olemme tuoneet kaikki nämä vuodet esille, ovat se että ihmisiä pitää auttaa köyhyydestä ja tukea, ja se, että tuloeroja pitää kaventaa, hän sanoi.

Parasta Paavon elinaikana

– Hallitusohjelma on kompromissi, siellä on hyvää ja meille vähemmän hyvää. Mutta minulle tärkeintä on se, että perusturvaan tehdään isompi korotus kuin koskaan minun elinaikanani. Koskaan mun elinaikana ei ole tehty niin suurta kädenojennusta pienituloisille.

Hän totesi, että kun perusturvan korotukseen yhdistetään verotuksen muuttuminen progressiivisemmaksi, se vaikuttaa tuloeroja tasaavasti.

ILMOITUS

– Vasemmisto voi ylpeänä puolustaa tätä ohjelmaa, hän sanoi.

Perusturvaan korotuksia

Hallitusneuvottelujen johtoryhmä esitteli neuvottelujen vetäjän, kokoomuksen Jyrki Kataisen hallitusohjelman neljäksi vuodeksi iltakahdeksalta, tasan kaksi kuukautta eduskuntavaalien jälkeen. Myös ministerijako julkistettiin.

Harvinaisen laaja, lähes satasivuinen hallitusohjelma sisältää muun muassa perusturvan noston.Hallitus korottaa työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea 100 eurolla kuussa. Lisäksi yleistä asumistukea uudistetaan.

Toimeentulotuen perusosa nousee 6 prosenttia ja yksinhuoltajat saavat erityistä tukea. Opintotuki sidotaan indeksiin, mutta vasta syyskuussa 2014.

Uusi hallitus leikkaa noin yhdellä miljardilla eurolla. Loput 2,5 miljardin euron sopeutuksesta tehdään etsimällä uutta veropohjaa ja muita uusia tuloja.

Leikkauksia tehdään kuntien, armeijan ja kehitysyhteistyön menoista. Myös elinkeinotuista ja sairausvakuutuksen lääkekorvausmenoista leikataan.

Tulossa on myös laaja kuntauudistus, jolla säästettäisiin rahaa.

Muualla verkossa

Neuvottelutulos hallitusohjelmasta Valtioneuvoston verkkosivuilla (PDF-tiedosto)