Perussuomalaisten kieltäytyminen toistamiseen hallitusneuvotteluista kirvoitti kirpeitä kommentteja niin hallitustunnustelija Jyrki Kataiselta (kok.) kuin muilta puoluejohtajilta.

– Vaihtoehto, että perussuomalaiset on mukana hallituksessa ei näytä olevan mahdollista, Katainen sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, jossa esitteli hallitusneuvotteluihin lähtevän ryhmän. Siihen kuuluvat kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät, RKP ja Kristillisdemokraatit.

– Tämä on semmoinen porukka, joka kykenee yhteistyöhön, Katainen sanoi.

– Olemme päättäneet onnistua.

Erivapaus ei kelvannut

Katainen kertoi etsineensä erityisesti halukkuutta yhteistyöhön, kun hän on tämän viikon aikana tunnustellut kaikilta puolueilta halukkuutta hallitusneuvotteluihin.

– Ei kovin suurta yhteistyöhalukkuutta ollut eri kokoonpanoissa, hän sanoi ja alkoi puhua perussuomalaisista, jonka usea taho toivoi lähtevän mukaan, koska se oli ainoa todellinen vaalivoittaja.

ILMOITUS

Hän totesi, että EU-asiat olivat olleet tunnusteluissa kriittisin kohta Perussuomalaisten ja muiden puolueiden välillä.

– Keskustelua käytiin niin pitkälle vastaantuloajatuksessa, että voisivatko perussuomalaiset olla mukana, jos heillä olisi erivapaus äänestää vastaan merkittävimmissä EU-kysymyksissä, Katainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Hallitus olisi ollut sisäpoliittisesti enemmistöhallitus, mutta EU-asioissa ikään kuin vähemmistöhallitus. EU-asioissa se olisi joutunut hakemaan oppositiosta tukea.

– He eivät olleet valmiit lähtemään edes näillä ehdoilla yhteistyöhön.

Eivät edes halunneet

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi arvioi heti poistuttuaan kokouksesta, että perussuomalaiset eivät ole edes halunneet hallitukseen.
– Prosessi näytti vahvasti sen, että Perussuomalaisia ei tosissaan kiinnosta vaikuttaa tämän maan asioihin, arjen asioihin, eikä käytännössä myöskään Eurooppa-politiikkaan, Kiviniemi sanoi ja totesi, että hallituksessa täytyy aina tehdä kompromisseja.

– Tämä prosessi selvästi osoitti, että valtaa ei haluta.

Myös Vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäki liittyi arvostelijoiden joukkoon. Hän totesi Uudessa Suomessa, että Perussuomalaisten ratkaisu kertoo kyvyttömyydestä hallitustyöskentelyyn.

Johtajuus kadoksissa

Kiviniemi oli tyytyväinen siihen, että maahan näyttää syntyvän enemmistöhallitus. Hänestä olisi ollut kuitenkin tärkeää, että vaalien voittaja Perussuomalaiset olisi ollut hallituksessa.

Hän piikitteli myös hallitustunnustelija Kataista.

– Tämä on ollut farssi. Nyt toivon todella, että sitä johtajuutta löytyy. Sitä ei ole näkynyt tässä prosessissa, hän sanoi ja vaati hallitusta ennen juhannusta. Hänestä pitkittynyt prosessi johtuu juuri johtajuuden puutteesta.