Lehtikuva/ Tea Karvinen

Naisasialiitto Unioni ry on nimittänyt Vuoden Lyytiksi muusikko Paula Vesalan hänen taiteellisesta toiminnastaan naisten sotakokemusten esiinnostajana.

Lyyti-arvonimi myönnetään vuosittain tunnustukseksi ansiokkaasta tasa-arvotyöstä.

Paula Vesalan (sanoitukset, laulu) ja Pekka Kuusiston (sävellykset) levy Kiestinki (Suomen musiikki 2011) käsittelee sodan varjoja naisen näkökulmasta: rakkautta taistelun keskellä, vanhenemista, vaikenemista ja isoäidin kuolemaa aikuisen lapsenlapsen silmin.

Laulua yli sukupolvien

Naisten kokemukset sodasta jäävät usein piiloon ja marginaaliin. Ne kuitenkin siirtyvät naissukupolvelta toiselle kertomusten ja kertomusten aukkopaikkojen, valittujen hiljaisuuksien kautta.

Naisten hiljaisuus on erilaista kuin miesten hiljaisuus, erityisesti elämänalueilla, joiden julkiset kertomukset ovat vallitsevasti miesten kertomuksia.

ILMOITUS

Oman taiteellisen työnsä kautta Paula Vesala tuo esiin suomalaisten naisten sotakokemuksia uudella tavalla. Vesalan sanoitukset ovat saaneet alkusysäyksen hänen omien isoäitiensä kokemuksista.

Naisasialiitto Unionin mielestä Vesalan työ on hieno osoitus siitä, miten kulttuurin keinoin voi nostaa keskusteluun feministisiä teemoja, avata uusia näkökulmia tuttuihin aiheisiin ja rakentaa keskustelua yli sukupolvirajojen.

Paula Vesala tunnetaan myös PMMP-yhtyeestä sekä ahkerana sanoittajana, joka on kirjoittanut lauluja niin Jenni Vartiaiselle, Johanna Kurkelalle kuin Samuli Edelmannillekin.

Vesala on 13. Lyyti

Naisasialiitto Unioni nimittää Vuoden Lyytin Unionin edesmenneen aktiivin ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Eeva-Liisa Tuomisen eli Lyytin muistoksi.

Arvonimen saaja palkitaan kuvanveistäjä Virpi Kannon veistoksella Naisasialiitto Unionin perinteisissä Hattujuhlissa Villa Salinissa Helsingin Lauttasaaressa.

Lyyti nimettiin nyt 13. kerran. Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet muun muassa tutkija Anu Suoranta, kirkkoherra Marja-Sisko Aalto, kirjailija Anja Snellman, vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen, Helsingin yliopiston Kristiina-Instituutti ja toimittaja Päivi Istala.

Äiti

Historia muistaa koko elämämme
muutamalla lauseella
koska emme itse kirjoittaneet sitä
Kirjahyllyssä ”Sodan sankarit”
kaikki miehiä
eikä heitä unohdeta

san. Paula Vesala (Kiestinki 2011)