Lehtikuva/ CRIS BOURONCLE

Ollanta Humala julistautui presidentinvaalien voittajaksi, kun sekä ovensuukyselyt että ensimmäiset viralliset tulokset näyttivät hänen lyöneen oikeiston Keiko Fujimorin.

Presidentinvaalin toinen kierros järjestettiin Perussa sunnuntaina. Äänestyspaikoilla suoritetun ovensuukyselyn mukaan vasemmiston ehdokas Ollanta Humala voittaa vaalit noin 52 prosentilla äänistä jättäen taakseen oikeiston Keiko Fujimorin. Myös ensimmäiset viralliset tulokset lupaavat Humalan voittoa, kun äänistä on laskettu 75 prosenttia.

Ääntenlaskennasta vastaavan ONPE:n (Oficina Nacional de Procesos Electorales) puheenjohtaja Magdalena Chu kertoi, että lopullisten tulosten julkaiseminen voi viedä useita päiviä. Jo valmiina olevan pikalaskennan tulokset osoittavat kuitenkin Gana Perú -puolueen Ollanta Humalan vaalien voittajaksi.

Vain hiuksenhieno ero

Vaalien tasaiset tulokset pitävät perulaisia jännityksessä. Viimeisen virallisen luvun mukaan Humalalla on 50,08 prosenttiyksikön hiuksenhieno johto Fujimoriin.

”Kuka tahansa muu kuin Fujimori,” kommentoi eräs perulainen.

Chun mukaan pisimmälle laskenta on edistynyt maan eteläosassa sijaitsevassa Tacnassa, jossa äänistä on laskettu 97,4 prosenttia. Kyseessä on Humalan vahva kannatusalue, ja hän onkin saanut yli 70 prosenttia alueen äänistä.

Pääkaupungissa Limassa äänistä on laskettu 95,4 prosenttia ja Fuerza Peru -puolueen ehdokas Fujimori on saanut noin 56 prosenttia äänistä.

ILMOITUS

Ollanta Humala lähti vaaleihin paalupaikalta voitettuaan huhtikuussa järjestetyn ensimmäisen kierroksen. Haastaja Fujimori nousi kuitenkin gallup-kyselyiden suosikiksi.

Humala oli ehdolla myös edellisissä vaaleissa vuonna 2006 häviten toisella kierroksella istuvalle presidentille Alan Garcíalle.

García kommentoi nyt antavansa täyden tukensa uudelle presidentille, oli hän kumpi tahansa ehdokkaista. Istuva presidentti pehmensi näin aiempaa linjaansa, joka ennen presidentinvaalin ensimmäistä kierrosta oli hyvin kielteinen vasemmiston ehdokkaan suhteen.

Lokaa lensi taas

Ennen vaalin toista kierrosta ei myöskään vältytty lokakampanjoilta. Fujimorin leiristä nostettiin esiin julkisuuteen vuotaneita Wikileaks-sähkeitä, jotka liittivät everstiluutnantti Humalaa armeijauran aikaisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Esiin nousivat myös jo vuoden 2006 vaaleissa huomiota saaneet väitetyt yhteydet Venezuelan presidenttiin Hugo Cháveziin, jolta Humalan esitettiin saaneen rahoitusta kampanjointiinsa. Todisteita väitteille ei ole annettu.

Vasemmiston valtaannousun pelättiin myös vievän investointeja maasta. Humalan asialistalla uskotaan olevan strategisesti tärkeiden alojen kansallistamisia ja valtion vahvempi ote maan luonnonvaroista. Hän on luvannut myös tiukempia sääntöjä saastuttavalle ja työntekijöiden turvallisuutta laiminlyövälle kaivostoiminnalle.

Investointipaon huhulta katkesivat kuitenkin siivet, kun yksityisyrittäjien liiton (Confiep) puheenjohtaja Humberto Speziani kommentoi toukokuun alussa, että yksityissektori tulee jatkamaan investointejaan riippumatta presidentinvaalin tuloksista.

Ääni Fujimoria vastaan

Keiko Fujimorin mahdollinen valinta puolestaan aktivoi monia ensimmäisellä kierroksella äänestämättä jättäneitä.

”Kuka tahansa muu kuin Fujimori! Jos valitsemme hänet, menetämme viimeisenkin itsekunnioituksemme. Tiedämme mistä nekin rahat, jolla hän kampanjaansa käy, on kavallettu,” kommentoi eräs perulainen vaaleja varten avatulla internetin keskustelufoorumilla vaalien virallisilla sivuilla.

Presidentinvaalista muotoutui lähes kansanäänestys siitä, pääseekö entinen diktaattori, Keikon isä Alberto Fujimori vapauteen. Tyttären uskottiin presidenttiyden myötä armahtavan ihmisoikeusrikoksista ja korruptiosyytteistä vankilassa istuvan isänsä.

Fujimorista olisi tullut valintansa myötä maan ensimmäinen naispresidentti. Hän tosin toimi jo isänsä kaudella vanhempiensa eron myötä virallisena maan ensimmäisenä naisena.

Myös ulkomailla asuvat perulaiset äänestivät aktiivisesti. Eniten äänestettiin Argentiinassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

”Alberto Fujimorin hallitus on syypää isäni murhaan. Siksi en asu enää Perussa. Ilman muuta käytän ääneni Fujimoria vastaan. Fujimoreja voi verrata mafiaan,” kommentoi Yhdysvalloissa asuva perulainen vaalifoorumilla.

Alueellista yhteistyötä

Ollanta Humalan tulevalta viisivuotiselta presidenttikaudelta odotetaan useita reformeja. Suurimmat odotukset koskevat korruption kitkemistä, terveydenhuoltojärjestelmän parantamista sekä pitkästä uusliberaalista kaudesta aiheutuneen talouselämän ahdingon lieventämistä.

Humalan valinta vahvistaa myös mantereen vasemmistoblokkia sekä sen myötä integraatiokehitystä. Perun uskotaan olevan avoimempi alueelliselle yhteistyölle, mikä vahvistanee myös Etelä-Amerikan valtioiden liittoa Unasuria.

Lukuisat Humalan kannattajat ovat kerääntyneet pääkaupungissa Limassa Dos de Mayo -aukiolle juhlimaan ehdokkaansa voittoa. Paikalla on kannattajia lapsista vanhuksiin ja karnevaalimainen tunnelma Andien musiikin soidessa.

Ollanta Humala saapui kannattajiensa eteen tulosten selvittyä. Ensimmäisessä puheessaan hän lupasi Perun talouden kohentamista vahvistamalla sisämarkkinoita. Valtion varoja hän lupaa käyttää hyvinvoinnin jakamiseen tasapuolisesti.

”Ei askeltakaan taaksepäin, Ollanta presidentti!”, kaikuu kannattajien iskulause.

Uuden presidentin virkaanastujaiset ovat 28. heinäkuuta.