Tulevat hallituspuolueet ovat sanansa mittaisia. Kestävyysvajetta on tarkoitus pienentää. Jo viikon kestäneet neuvottelut ovat alkutekijöissään, eikä neuvottelijoissa ole havaittavissa vajetta kestävyydessä.

Kun oppositiosta ponnistaa vaaleihin ja oppositioon jää, ei takkia tietystikään tarvitse kääntää.

Poliittisen niin sanotun ”journalismin” keskeinen teema on säätytalon radiohiljaisuuden aikana takinkääntäminen. Sävy on ollut tuomitsevaa. Asian todellinen tila on päinvastainen.

Onneksi on takinkääntäjiä. Maailma olisi aika surkea paikka ilman heitä.

Toistaiseksi Suomessa ei yksikään puolue ole saanut yli 50 prosentin kannatusta. Ilman takinkääntäjiä ei olisi mahdollista aikaansaada enemmistöhallitusta. Tämä on yksinkertaista matematiikkaa, jonka on todistanut jo kapitalistinenkin tiede.

Takkia on käännettävä siksikin, että maailma muuttuu. Kun tosiasiat muuttuvat, muutan kantani, entä te?

ILMOITUS

Ilman takkien kääntelyä lähes 200 kansanedustajaa vaatisi nyt YYA-sopimuksen tinkimätöntä noudattamista, noin 50 kansanedustajaa pitäisi tinkimättä kiinni siitä, ettei nainen voi mennä ravintolaan ilman miesseuraa, ja pieni osa kansanedustajista tekisi lakialoitteen, jolla esitettäisiin suomen kielen hyväksymistä opetuskieleksi kouluissa.

Ihanaa, takinkääntäjät, ihanaa, että olette olemassa.

Kun oppositiosta ponnistaa vaaleihin ja oppositioon jää, ei takkia tietystikään tarvitse kääntää. Samalla palttoolla pärjää kesät talvet.

Vanha kansa sanoo – kyllä kansa tietää – että kun herra antaa viran, se antaa myös järjen. Järki kasvaa päähän myös yleensä, kun viran antaa kansa. Sahuri Hakkarainen on vakavasti kyseenalaistanut tämän viisauden. Näyttää siltä kansanedustajaviran myötä järki päästä pakenee.

Suomalaisilta hiihtäjiltä on todistajalausuntojen mukaan laskettu verta. Perussuomalaisilta kansanedustajilta näytetään laskevan jotain mutta – päästä. Neste on kellertävää ja haisee pahalle.

Suomalaisten jurojen miesten menestys naismaailmassa on selvitetty. Tieteellisessä kanadalaistutkimuksessa on osoitettu, että hymyilevä mies ei ole seksikäs.

Jyrmy jurottaminen saa naiset syttymään. Suomessa tämä on tiedetty sukupolvien ajan.

Nyt ovat maailmankirjat sekaisin. Johtajien saavutettuihin eläke-etuihin puututaan.

Harva johtaja jatkaa töissä kuudenkympin jälkeen. On selvää, että johtajan työssä palaa ennenaikaisesti loppuun. Kiire mustan auton kyydissä golfkentältä kokkareille ja lounaille syö miestä. Kyllä se stressiä teettää ja koettelee jaksamista.

Kun metsuri, sorvari, sairaanhoitaja ja insinööri saa tulevaisuudessa ahertaa lähelle 70 ikävuotta, lähtevät johtajat ansaituille eläkepäiville alta kuusikymppisinä.

Tämä hyväksi koettu maailmajärjestys on saanut nyt ihmeellisen poikkeuksen. Keskon dirika Matti Halmesmäki aikoo raataa työelämässä peräti 63-vuotiaaksi. EK:n eläkepoliittiset asiantuntijat ovat esittäneet huolensa Suomen kilpailukyvyn varmistamisesta.

On olemassa suuri vaara, että tämä haitallinen tauti saattaa levitä yritysmaailmaan. Kohta ei ole enää mitään kannustimia pyrkiä herraksi, kun eläke-etuudetkin katoavat.

Vanhastaan tiedämme, että ihmiset jakautuvat kahteen ryhmää: rikkaat kannustuvat ahertamiseen lisäämällä etuja, köyhiä kannustetaan viemällä niitä.

Kepulisti kävi: suurimmasta hallituspuolueesta pienimmäksi oppositiopuolueeksi. Puolue kääntyi takin sisällä.