Lehtikuva/ KAY NIETFELD

Bremenin osavaltion hallituspuolueet SPD ja vihreät voittivat ja oppositio hävisi sunnuntaisissa maapäivävaaleissa. CDU:n ja FDP:n tulos oli jatkoa jo pari kolme vuotta jatkuneelle alamäelle. Myös vasemmistopuolue Linke kärsi tappion.

Viidenneksen kannatuksestaan menettäneille Angela Merkelin kristillisdemokraateille tulos oli karvas myös siksi, että puolue on ensi kertaa läntisissä osavaltioissa vasta kolmanneksi suurin. Kolmanneksella äänimääräänsä lisänneet vihreät päihittivät yli 22 prosentin tuloksella CDU:n, joka sai noin 20 prosentin kannatuksen.

Liittohallituksen terveysministerinä toimineen Philipp Röslerin valitseminen vaalien alla puheenjohtajaksi epäsuositun Guido Westerwellen sijaan ei pelastanut liberaaleja rökäletappiolta. FDP menetti kaksi kolmannesta äänistään ja putosi maapäiviltä vajaan kolmen prosentin kannatuksella.

Vuoden 2007 vaaleissa Linke ylsi Bremenissä ensimmäistä kertaa läntisen osavaltion maapäiville. Linke säilytti edustuksensa, mutta menetti noin kolmanneksen äänistään ja päätyi vajaaseen kuuteen prosenttiin.

Tappio on pääosin seurausta Linken sisäisistä kiistoista eritoten Bremenissä, mutta myös koko puolueessa. Puheenjohtajapari Gesine Lötzsch ja Klaus Ernst on jatkuvan kritiikin kohteena.

Demareille lievä voitto

Sosialidemokraatit saavuttivat suositun pormestarin Jens Böhrnsenin johdolla lievän voiton ja päätyivät noin 38 prosenttiin. SPD on vetänyt osavaltiohallitusta vuodesta 1947.

ILMOITUS

Vuonna 1995 puolue kärsi pahan tappion ja voitti CDU:n vain vajaalla 3 000 äänellä. Siitä lähtien SPD hallitsi yhdessä CDU:n kanssa aina edellisvaaleihin saakka. Tuolloin vihreistä tuli hallituskumppani ja vihreiden Karoline Linnertistä pahasti velkaantuneen osavaltion finanssiministeri.

Punavihreä koalitio jatkaa vaalien jälkeenkin.

Näkyvästi vaaleihin satsannut NPD, uusnatsit, jäi vajaaseen kahteen prosenttiin eikä yltänyt maapäiville. Sen sijaan oikeistopopulistinen ”Bürger in Wut” (”Kansalaiset raivoissaan”) sai yhden edustajan.

Hidas laskenta

Monimutkaisen vaalijärjestelmän vuoksi laskenta edistyy hitaasti, ja lopulliset tulokset ovat selvillä vasta keskiviikkona. Maanantai-iltapäivän numeroihin ei odoteta merkittäviä muutoksia. Äänioikeus oli myös 16–17-vuotiailla, ensimmäistä kertaa Saksan maapäivävaaleissa.

Bremenin osavaltio koostuu kahdesta kaupungista, Bremenin vanhasta hansakaupungista ja Bremerhavenin satamakaupungista. Se on Saksan osavaltioista pienin.

Seuraavia poliittisia kiintopisteitä Saksassa ovat Mecklenburg-Vorpommernin ja etenkin Berliinin maapäivävaalit syyskuussa. Jos oikeiston tappiokierre jatkuu Berliinissä, se saattaa heilutella Merkelin liittohallitusta.