Vaalit on käyty ja pikku hiljaa alan palautua normaaliin arkeen. En kiellä, ettenkö olisi ollut järkyttynyt vaalien tuloksesta ja oikeistosiiven voitosta. Kauhua herätti, mitä tulevaisuus tuo tullessaan köyhille ja kipeille, niille jotka vasemmistoa olisivat eniten tarvinneet. Äänet on annettu ja näiden mukaan on nyt elettävä ja suunnattava katseet kohti tulevaisuutta.

Vietin menneen viikonlopun Tanskan sisarpuolueen, SF:n (Socialistisk Folkeparti) puoluekokouksessa ja sain rutkasti ohjeita kuinka pärjätä oikeistolaisten kanssa. Erityisen paljon puhutti meidän perussuomalaiset ja Tanskan vastaavanlainen puolue Danske folkeparty. Ensimmäinen viesti oli kuitenkin hyvin topakka: älkää tehkö samoja virheitä kuin me.

Koska olen hieman hämilläni perussuomalaisten voitosta ja en suoraan sanoen, tiedä miten tilanteeseen tulisi suhtautua, otan mielelläni vastaan kaikki neuvot. Tanskalaisten tovereiden ajatukset kumpusivat norjalaisen toverin kirjaksi kootuista mietteistä, kuinka pärjätä populististen oikeistopuolueiden kanssa. Uskon pohjoismaiseen yhteistyöhön ja siten myös pohjoismaisiin tovereihin.

Heidän neuvonsa oli, että älkää koskaan, missään syyttäkö populisteja äänestäneitä ihmisiä rasisteiksi, koska niitä he kaikki eivät suinkaan ole. Tällä viestillä karkotamme nämä äänestäjät, jotka todellisuudessa pitäisi saada mukaan vasemmiston riveihin. Väärin äänestämisestä syyttäminen on ylimielistä. Sen sijaan on tehtävä töitä, että seuraavissa vaaleissa äänet ladataan meidän maaliin. Tanskassa ja Norjassa tehtiin virhe, joka itse asiassa vain vahvisti populistisia puolueita.

Populismin kasvu on ollut mahdollista oikeistopolitiikan kovennettua, ja vasemmisto on ollut sen edessä kyvytön puhumaan muutoksista työläisten kanssa. Populistiset puolueet ovat onnistuneet keskustelemaan sen äänestäjäkunnan kanssa, jonka vasemmisto on akatemisoiduttuaan ehkä menettänyt, eli duunarin.

ILMOITUS

Neuvona myös oli, että osoittakaa heidän oikeistolaisuutensa. Työväenpuolue ilman sosialismia on soopaa. Meidän tehtävämme on näyttää, että vasemmistolla on vastaus työelämäkysymyksiin, heillä ei. Tulevalla eduskuntakaudella on osoitettava vasemmiston ja oikeiston ero. Kuinka tämä tehdään onkin sitten pikkusen haastavampi homma.

Tanskan toverien ajatuksissa on ideaa. Ei meidän kannata lähteä demonisoimaan ja syyttelemään perussuomalaisten äänestäjiä rasisteiksi, tyhmiksi tai väärin äänestäneiksi. Demokratiaan kuuluu, että jokaisella on oikeus asettua ehdolle ja äänestää. Meidän on näytettävä äänestäjille, että olemme vastuunkantajia, pitkäjänteistä politiikkaa tekeviä ja luotettavia. Yritetään olla toistamatta samoja virheitä, opitaan niistä ja rakennetaan vahva vasemmisto.

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten
1. varapuheenjohtaja.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!