Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä poistui vauhdikkaasti torstaina kokouksestaan, jossa käytiin läpi askelmerkit perjantaina alkaviin ja viikonloppuna jatkuviin hallitusneuvotteluihin.

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti keskiviikkoiltana, että on pyytänyt myös Vasemmistoliiton mukaan sorvaamaan hallitusohjelmaa, jonka pohjalta maata on tarkoitus hallita neljä vuotta.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet muodostavat hallituksen, jos lopputulos kelpaa kaikille. Yleensä kelpaa, sillä viimeksi neuvottelut on jättänyt kesken Vihreät vuonna 1991. Nyt mukana ovat vasemmiston ja kokoomuksen lisäksi SDP, Vihreät, RKP ja Kristillisdemokraatit.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi torstaina, että eduskuntaryhmä on lähdössä Säätytalolle hyvällä hengellä.

– Lähdemme tosissamme viemään eteenpäin meille tärkeimpiä asioita. Ei ole järkeä olla hallitusneuvotteluissa, jollei pyri saamaan kynnyskysymyksiään hallitusohjelmaan ja menemään sitä kautta hallitukseen, Arhinmäki sanoi.

ILMOITUS

– Ei kukaan käy tämmöistä rumbaa läpi huvikseen.

Vasemmisto lähti kirimään kiinni muita hallitusneuvotteluihin osallistuvia puolueita, jotka ovat valmistautuneet perjantai aamukahdeksaksi alkamaan sovittuun rupeamaan jo jopa viikkoja.

Neuvotteluja käyvät puoluejohtajista koostuvan johtoryhmän lisäksi kahdeksan työryhmää. Vasemmistosta mukana ovat kaikki 14 kansanedustajaa ja 16 muuta neuvottelijaa sekä 10 asiantuntijaa.