Jarmo Lintunen

Rakennusliiton sunnuntaina valittu johtokolmikko Matti Harjuniemi, Kyösti Suokas ja Rauno Kurki haluavat Vasemmistoliiton uuteen hallitukseen.

SAK:laisen Rakennusliiton liittokokous valitsi sunnuntaina liiton nykyisen johdon yksimielisesti uudelleen. Puheenjohtajana jatkaa Matti Harjuniemi, 2. puheenjohtajana Kyösti Suokas ja liittosihteerinä Rauno Kurki.

Valintansa jälkeen he vaativat yhteen ääneen, että sosialidemokraattien ohella Vasemmistoliiton on oltava mukana seuraavassa hallituksessa. Tämän he sanoivat henkilökohtaisena kantanaan, koska itse liitossa ei ole enää puoluepolitiikkaa. Harjuniemen ja Suokkaan tausta on kuitenkin Vasemmistoliitossa ja Kurjen sosialidemokraateissa.

– Vasemmistoliiton pitää yrittää hallitukseen. Kolmantena oppositiopuolueena olemisessa ei ole mitään mieltä, sanoo Suokas.

– Kun demarit haluavat vassarit hallitukseen, niin sinne pitää mennä, sanoo Harjuniemi.

– Vasemmistoliitto hallitukseen. Tämä on henkilökohtainen näkemykseni, sanoo Kurki.

ILMOITUS

Rakennusliitolla on selkeä kanta siinä, että Suomen pitää hyväksyä Portugalin tukipaketti ja osallistua Euroopan talouden vakauttamiseen. Harjuniemen mukaan vaihtoehto tälle on suurtyöttömyys, kuten vuoden 2008 talouslama todisti.

Hallitus heti toimiin

Uudelta hallitukselta Rakennusliitto odottaa tehokkaita toimia harmaan talouden torjunnassa. Ensimmäiseksi pitää palkata 15 uuttaa virkaa maistraattiin, jotta ne pystyvät myöntämään syyskuun alusta lähtien sosiaaliturvatunnuksia ulkomaisille työntekijöille.

Rakennusliiton liittokokous edellyttää, että uusi hallitus toteuttaa viipymättä keväällä työministerille ns. Luoman työryhmässä tehdyt esitykset. Niihin kuuluvat muun muassa rakennusalalla käyttöön otettava veronumero ja siihen liittyvät tilaajaan ja pääurakoitsijan ilmoitusvelvollisuudet.

Asuntorakentamisen korkotukilainoissa Rakennusliitto vaatii säilytettäväksi aina jonkintasoista tukielementtiä, koska sen avulla vuokratasoa voidaan saada kohtuulliseksi. Tähän päästäisiin liiton mukaan pudottamalla omavastuukorkoa 0,5 prosenttiyksikköä ja säilyttämällä 10 000 euron asuntokohtainen käynnistysavustus.

Puoluepolitiikka pois

Rakennusliiton liittokokous oli historiallinen, sillä sen 223 kokousedustajasta 219 valittiin puoluepoliittisesti sitoutumattomalta yhteislistalta. Vasemmistoliittolaiset ja sosialidemokraatit päättivät poliittisten ryhmien lopettamisesta liitosta, koska se vie tarpeetonta energiaa ja karkottaa nuoria.

Matti Harjuniemen ja Rauno Kurjen mukaan liittokokous todisti päätöksen oikeaksi, vaikka napinaakin esiintyi.

– En koe etteikö ratkaisu ollut onnistunut, vaikka pientä tervettä napinaa esiintyi. Näin mennään eteenpäin, sanoi Kurki.

– Meidät valittiin uudelleen, vaikka me olemme näitä linjauksia ajaneet ja esittäneet. Tämä oli osoitus luottamuksesta, totesi Harjuniemi.

Rakennusliiton liittokokous valitsi liitolle hallituksen ja valtuuston yksimielisesti. Liiton valtuuston puheenjohtajaksi valittiin maalari Juha-Pekka Simpanen Lahdesta, 1. varapuheenjohtajaksi kirvesmies Jari Renlund Nurmijärveltä ja 2. varapuheenjohtajaksi kivimies Jukka Kirjavainen Juukasta.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!