Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei yllättynyt perussuomalaisten ilmoituksesta kaataa kolmen suuren hallituskoalitio.

Perussuomalaiset vetäytyy kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen vetämistä hallitustunnusteluista eikä lähde hallitukseen kokoomuksen ja SDP:n kanssa.

SDP:n ja kokoomuksen yhteinen linjaus EU-tuista ei sovi perussuomalaisille, perustelee puheenjohtaja Timo Soini ratkaisua.

Perussuomalaiset – kuin huojuva talo

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei perussuomalaisten ratkaisusta ylläty.

– Olen jo pitemmän aikaa arvellut näin tapahtuvan.

ILMOITUS

– Perussuomalaiset ovat osoittaneet olevansa kuin huojuva talo. Heidän kantansa vaihtelevat, eikä kyse ole vain Eurooppa-politiikasta. On nähty, ettei sellaisen politiikan pohjalle voida hirveästi rakentaa.

Mikään viime päivien tapahtumista ei Arhinmäen mukaan muuta Vasemmistoliiton näkemyksiä hallitusyhteistyöstä.

– Olemme ennen vaaleja puoluevaltuustossa linjanneet, mihin asioihin hallituksen pitää ryhtyä. Keskeisiä kysymyksiä ovat perusturvan selkeä korottaminen, palvelujen parantaminen ja verotulojen kerääminen.

Hallituksen muodostaja Katainen tarvitsee mukaan keskisuuria puolueita, jos aikoo saada kokoon hallituksen. Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallin kiirehtikin jo ilmoittamaan puolueensa valmiudesta jatkaa hallitusuraa.

Ehdot ratkaisevat

– Ehdoista on kiinni, vastaa puheenjohtaja Arhinmäki kysymykseen Vasemmistoliiton valmiudesta hallitukseen.

– Mehän ei olla missään vaiheessa ilmoitettu, että jokin tietty puolue tai hallituspohja ei meille käy, vaan me olemme ilmoittaneet, että tarvitaan selkeä linjan muutos talouspolitiikassa ja tarvitaan perusturvan parantamista.

Arhinmäki korostaa tämän olleen puolueen linjana kaikissa vaalikeskusteluissa ja vastauksissa hallitustunnustelijalle.

– Nykyisen hallituksen talous- ja veropolitiikka ja linja sosiaaliturvaan suhtautumisessa on ollut hyvin epäoikeudenmukaista. Siinä pitäisi tehdä selkeä muutos. Nähtäviksi jää miten hallitustunnustelija vaatimukseemme suhtautuu.

Soini palasi äkkijyrkäksi

Perussuomalaisten sisäiseen tilanteeseen ei Arhinmäki halua ottaa kantaa. Hän muistuttaa kuitenkin Soinin olleen ennen vappua lausunnoissaan varsin sovittelevalla kannalla puhuessaan mahdollisuudesta neuvotella ja hakea ratkaisuja.

– Vapun jälkeen, kun Vasemmisto vappupuheessaan suomensi Soinin puheet, muuttui tämän linja totaalisen äärijyrkäksi.