Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä

Vasemmisto vaatii, että vaaleja edeltäneen hallituksen tilaama esitys hallintarekisteröinnin laajentamisesta hylätään. Esitys mahdollistaa omistusten piilottamisen ja jättää verojen maksamisen osakkeenomistajien omaan harkintaan.

Vasemmisto haluaa tukkia nykyisetkin porsaanreiät, joiden takia Suomi menettää arviolta 800 miljoonaa euroa vuosittain sijoittajien veronkierron seurauksena. Suomessa on puolueen mukaan otettava käyttöön monissa maissa toimiva palautusmenettely, jossa ulkomaiset sijoittajat anovat palautusta jälkikäteen, eivätkä verot jää lähtökohtaisesti maksamatta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kysyykin, miten samat ihmiset voivat olla huolissaan valtion kestävyysvajeesta ja esittää hallintarekistereiden laajentamista.

– Laajamittainen veronkierto pakottaa nostamaan rehellisten ihmisten veroja.

Veroparatiisit pitää sulkea

Arhinmäki muistuttaa, että hallitsematon ja piilotettu talous aiheutti Eurooppaa ja maailmaa ravistelevan talouskriisin.

ILMOITUS

– Vastuulliset päättäjät ympäri maailmaa esittävät nyt avoimuuden lisäämistä ja veroparatiisien sulkemista. Suomen pitää liittyä edelläkävijöiden joukkoon, eikä alkaa itse veroparatiisiksi.

Vasemmisto haluaa Suomen ottavan aktiivisen roolin myös Euroopan rahoituskriisissä, eikä hyväksy esitettyjä järjestelmiä.

Eurooppalaisessa pankkituessa velat siirretään Arhinmäen mukaan veronmaksajien harteille, mutta satojen miljardien voitot kriisimailta rahastetuista ylisuurista koroista jäävät pankeille.

Vasemmistoliitto vaatii pörssikauppaan ulottuvaa yleistä rahoitusmarkkinaveroa. Rahan pumppaaminen pankeille ei lopu niin kauan, kuin toimitaan pankkien ja suurpääoman sanelemilla ehdoilla.