Ron Currie, JR. on kirjoittanut erikoisen, mutta ehdottomasti hienon teoksen elämästä ja sen suomista mahdollisuuksista. Juniorin erikoinen elämä ei ylitä matalia aitoja ja se kurkottaakin kuuta kauemmaksi.

Teoksen kertojana toimii pääosin kohtalo tai jokin vastaava voima. Kuitenkin useimmille henkilöille tarjotaan mahdollisuus itse valottaa tarinaa. Näiden osasten ansiosta kirjassa on syvyyttä, joka usein puuttuu kertojan varaan rakennetuista teoksista.

Lukijan tutustuttua niin Juniorin vanhempien kuin veljenkin traumoihin, avautuu kuvitteellinen todellisuus sateenkaarimaisena viuhkana.

Teosta tahtoo lukea säästeliäästi ahmien.

Teoksen alkuperäisnimi Everything matters! kuvaa teosta paljon käännöstä paremmin. Juniorin erikoinen elämä on kuin listaus kohtauksista, jotka vaikuttavat toisiinsa ja useiden ihmisten elämään.

Juniorin elämä on tyssähtää jo ennen alkuaan lahjakkaaseen napanuoraan hirttäytymiseen. Varsinainen muutos hänen elämässään kuitenkin tapahtuu kypsässä vuoden iässä, kun hän tajuaa maapallon tuhoutuvan.

ILMOITUS

Jatkossa Junior elää ainakin kahta mahdollista todellisuutta, sitä jossa hän voi vaikuttaa ihmisten kohtaloon, ja sitä missä hän jättää vaikuttamatta.

Juniorin erikoinen elämä on tunteisiin vetoava kirja, se aiheuttaa niin ilon purskahduksia kuin ahdistustakin. Vuoristorata ei pysähdy hetkeksikään. Teosta tahtoo lukea säästeliäästi ahmien. Teksti ja tarina ovat niin riemastuttavia, että malttamattomuus hiipii helposti lukijan mieleen, mutta samoista syistä kirjan loppuun lukemista tahtoo pitkittää.

Ron Currie, JR.:Juniorin erikoinen elämä. Suomentanut: Aleksi Milonoff. Bazar 2011. 363 sivua.