JHL:n Teija Asara-Laaksonen sanoo, että uudella hallituksella olisi mahdollisuus laittaa pätkätyöläisten asiat kuntoon.

– Suomen tulevan hallituksen ohjelmasta ryhdytään neuvottelemaan lähipäivinä. Yksi merkittävimpiä uusia asioita ohjelmassa on pätkätyötä tekevien asema, painotti ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen (vas.) puhuessaan vappuna Raisiossa ja Turussa.

– Työtä teetetään monin uusin muodoin. Jo 700 000 meistä tekee pätkää, keikkaa, vuokratyötä, muuta prekaaria työtä tai työllistää itse itsensä. Se on suuri joukko suomalaisia.

– Vaalikeskusteluissa puolueilla oli halua korjata heidän asemaansa. Hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla on nyt loistava paikka toteuttaa lupaukset.

Mukaan pätkätyöläisten aseman kohentamiseen tarvitaan hänen mukaansa myös työmarkkinajärjestöt eli työnantajat ja ay-liike.

– Työhön on tartuttava hallituskauden mittaisella kolmikantaisella ohjelmalla, jolla perataan pätkä-, vuokra- ja silpputyön ongelmat. Samassa yhteydessä pitää korjata myös itsensä työllistävien asema.

Epävarmaa työtä tekevien aseman parantamisella on Asara-Laaksosen mukaan iso merkitys myös taistelussa harmaata taloutta vastaan. Harmaa talous vilisee silpputyötä, ja ihmisiä käytetään hyväksi.

Siihen purisi osaltaan ammattiliittojen kanneoikeus. Silloin ay-liike voisi tehokkaasti puuttua väärinkäytöksiin.Toinen tehokas keino torjua harmaata taloutta on hillitä julkisten palvelujen yksityistämistä.