Pekka Helminen

Kirjolohialtaiden alaisesta pohjasedimentistä on tavattu bakteereja, jotka ovat vastustuskykyisiä antibiooteille. Joukossa on myös sellaisia bakteereja, jotka kestävät ihmisille annettuja antibiootteja.

– Siitä ei ole näyttöä, että bakteerit kulkeutuisivat kalojen mukana ihmisiin, sanoo perjantaina Helsingin yliopistossa väittelevä Manu Tamminen.

Varsinkin poikasvaiheessa sisämaan kalanviljelylaitoksilla käytetään antibiootteja kalatautien ehkäisyyn. Kalatiheydet ovat niin suuret, että antibiootteja käytetään. Myös jatkokasvatuksessa merialueilla antibioottien käyttö on ollut yleistä. Kasvattamojen ympäristölupavaatimuksissa antibioottien käyttöä ei säädellä.

Kasvattamojen ympäristölupa-vaatimuksissa antibioottien käyttöä ei säädellä.

Mikrobiologiasta väittelevä Tamminen sanoo vastustuskykyisten bakteerien mahdollisen vaikutuksen ihmiseen olevan yksi seuraavista tutkimuksen haasteista. Kalankasvatuksen haittoja on Tammisen mukaan tutkittu etenkin Kiinassa ja Japanissa, joissa kasvatus on huomattavasti suurimittaisempaa kuin Suomessa.

Antibioottien lisäksi bakteerien vastuskykyyn voivat vaikuttaa raskasmetallit, ravinteet, mikrobit sekä pilaantumisenestoaineet viljelyn yhteydessä merialueilla.

ILMOITUS

Rokotus vaihtoehdoksi

Tammisen mukaan allaskalojen rokottaminen on varteenotettava vaihtoehto antibiooteille. Ruotsissa varttuneita kaloja rokotetaan yleisesti.

Tutkimuksessa kerättiin neljän vuoden ajan näytteitä kahdelta kalankasvattamolta Turun sekä Tukholman saaristossa. Ensimmäiset näytteet otettiin vuonna 2006. Sedimentistä löytyi useita geenejä, jotka antavat vastustuskyvyn tetrasykliini-antibiootille. Tetrasykliinia käytetään muun muassa hengitystieinfektioiden hoitoon.

Vastustuskykyisten geenien määrä pysyi kohonneena kasvattamolla, joka oli lopettanut antibioottien käytön kuusi vuotta ennen tutkimuksen alkamista. Tammisen havaintojen mukaan bakteereissa on useita antibiooteille vastustuskykyä antavia geenejä.

Tutkimuksen mukaan on ilmeistä, että antibioottikierto on tehoton keino pitää hallinnassa antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit. Selvittämättä on, mikä vaihe kalankasvatusprosessissa saa aikaan vastustuskyvyn antavien geenien leviämisen.

Vastustuskykyisen bakteerimäärän osuus on vain promillen luokkaa. Tamminen pitää tulosta kuitenkin merkittävänä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!