Jarmo Lintunen

Sosiaalikeskus Sataman pihassa majoittuneita romaneja uhannut häätö ei toteutunut torstaina.

Pitkin päivää Helsingin Kalasatamassa jatkuneiden neuvonpitojen tuloksena päädyttiin Romaniasta tulleiden romanien majoittamisessa väliaikaisratkaisuun.

Vapaa liikkuvuus –verkosto vaati, että kaupungin on järjestettävä romaneille majoitus siihen asti, kunnes kaupunginhallitus päättää heidän tilanteensa ratkaisemisesta.

Vaatimus toteutui – romanit majoittuvat viikonlopun ajaksi Sataman alakertaan.

– Pysyvä ratkaisu tämä ei voi olla. Odotamme, että kaupunginhallitus päättää, minne romanit voivat majoittua, sanoi Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

ILMOITUS

Mielenosoitus
Senaatintorilla

– Kaupungin johto ja kaupunginhallitus ovat pesseet kätensä ja kieltäytyneet tekemästä päätöstä romanien majoitustilanteesta.

Himanen pitää käsittämättömänä, että poliittisen päätöksen tekeminen on nyt ollut pelastuslaitoksen asiana.

Sosiaalikeskus ja Vapaa liikkuvuus -verkosto pitävät yritystä häätää romanit sosiaalikeskus Sataman pihalta on jälleen uutena osoituksena siitä, miten huonosti Helsingin kaupunki kohtelee Euroopan syrjityintä vähemmistöä. Ne järjestivät torstaina illan suussa mielenosoituksen romanien häätämistä vastaan Senaatintorilla.

Romaneille riittäisi
tieto luvasta olla

Sosiaalikeskuksen pihalla oli aamulla kymmeniä aktivisteja pelastuslaitoksen ilmoitettua aloittavansa romanien häätämisen. Pihalle majoittuneita romaneja on 20-30. Pelastuslaitos ilmoitti aiemmin, että sen ryhtyy toimenpiteisiin, mikäli romanileirissä majoittuminen ei ole loppunut torstaiaamuun kello 10:een mennessä.

Romanit olivat aamun neuvonpidossa valmiita luopumaan sähköstä, vessoista ja vedestä. Heille riittäisi tieto luvasta olla jossakin, se että he voivat asettua autoineen johonkin.

Romanit asuivat kaupungin kustannuksella kaksi yötä Rastilan leirintäalueen mökeissä, mutta he palasivat leiriinsä Sataman pihalla.

Pelastuslaitoksen vaatimuksesta romanit purkivat vaaralliset sähköviritelmät sekä veivät asuntovaunun ja autot kadulle.

Kaupunginhallitus ottaa
maanantaina kantaa

Helsingin kaupunginhallitus pohtii maanantain kokouksessaan väliaikaisratkaisua romanien majoittumiseen. Kaupunginhallitus on aikaisemmin päättänyt ottaa asiaan kantaa huhtikuun lopulla saatuaan kaupunginjohtajan asettaman kerjäläistyöryhmän selvityksen. Sosiaalikeskus toimii Nuorisoasiainkeskuksen tiloissa.

Diakonissalaitos on yksi taho, josta ratkaisua romaniongelmaan on etsitty. Sieltä tuleva apu tulee rajoittumaan päiväsaikaan tapahtuvaan apuun. Laitos avaa kahden viikon kuluttua romaneille päiväkeskuksen Sörnäisiin.

Diakonissalaitokselta on ehdotettu kaupungille, että romanit voisivat majoittua heille osoitetulle alueelle Rastilan leirintäkeskuksessa niin kauan kuin heidän turistiviisuminsa on voimassa.