Se, joka antaa rasistisen materiaalin olla saatavilla, syyllistyy vastedes rikokseen.

Uusi laki laajentaa keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuuta. Sen mukaan kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevaa säännöstä voidaan soveltaa nyt tilanteissa, joissa henkilö pitää rasistista materiaalia saatavilla esimerkiksi internetin keskustelupalstalla, blogeissa ja Facebookissa, vaikka ei ole sitä alun perin itse laatinutkaan.

Eduskunta hyväksyi rasistisia rikoksia koskevat rangaistussäännökset viimetöikseen ennen vaalitaukoa.

Jos ylläpitäjä tietää

Oikeusministeriön mukaan kyse voi käytännössä olla esimerkiksi siitä, että ylläpitäjä tietoisesti sallii lainvastaisen aineiston pitämisen sivustoillaan, vaikka hänen huomiotaan on asiaan kiinnitetty ja aineiston poistaminen olisi mahdollista.

Vastuu edellyttää kuitenkin ylläpitäjän olevan tietoinen siitä, että hänen ylläpitämillään sivustoilla olevassa aineistossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin tässä säännöksessä tarkoitettua ryhmää.

ILMOITUS

Valvonta myöhemmin?

Oikeusministeriö ilmoitti keskiviikkona, ettei se ryhdy tässä vaiheessa laajempiin toimiin keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuun lisäämiseksi.

– Ensin on syytä seurata eduskunnan hyväksymän lain vaikutuksia keskustelupalstojen ylläpitäjien toimintaan, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Laki tulee voimaan, kun presidentti saa sen vahvistettua. Oikeusministeriössä uskotaan, että se tapahtuu kevään aikana.