Lehtikuva/ JENS WOLF

CDU:n selvä tappio ja FDP:n putoaminen maapäiviltä Sachsen-Anhaltin sunnuntaisissa vaaleissa lisäävät oikeiston ahdinkoa.

Vasemmistopuolue Linke piti asemansa Sachsen-Anhaltin toiseksi suurimpana puolueena, kun taas SPD menestyi odotuksiaan heikommin. Baden-Württembergin vaalit ensi sunnuntaina uhkaavat yhä pahentaa kristillisdemokraattien ja liberaalien hätää.

Japanin ydinvoimakriisin vuoksi Sachsen-Anhaltin maapäivävaaleihin kohdistui Saksassa tavallista suurempi huomio. Oikeiston ajama ydinvoimalaitosten käyttöajan pidentäminen ja ydinjäteongelmat ovat maassa jo entuudestaan jyrkkien kiistojen aiheita.

Liittokansleri Angela Merkelin päätös jäädyttää käyttöaikojen pidentämishanke ja sulkea väliaikaisesti vanhoja voimaloita reaktiona Japanin kriisiin oli saksalaisten selkeän enemmistön mielestä vaalitemppu edessä olleiden kolmien maapäivävaalien vuoksi.

Puolet Sachsen-Anhaltin vaaleissa äänestäneistä kertoo ydinvoimakriisillä olleen vaikutusta äänestysratkaisuun, vihreiden kannattajista jopa yli 60 prosenttia. Vihreät palasivatkin 13 vuoden tauon jälkeen maapäiville 7,1 prosentin äänisaaliilla, johon kylläkin vaikutti myös vihreiden kannatuksen kasvu viime kuukausina.

Demarit CDU:n
johtoaseman pelastajiksi?

CDU piti tappiostaan huolimatta suurimman puolueen aseman 32,5 prosentin kannatuksella (-3,7). Linken tulos oli viimeisten ennakointien mukainen, 23,7 prosenttia (-0,4).

ILMOITUS

SPD sen sijaan pettyi. Sen pyrkimyksenä oli ohittaa Linke, mikä gallupien perusteella näytti mahdolliselta. Tulos jäi kuitenkin 21,5 prosenttiin (+0,1). Siihen kaatui tähänastisen mustapunahallituksen varapääministerin Jens Bullerjahnin haave päästä yhdessä Linken kanssa muodostettavan hallituksen johtoon.

Maapäivillä on selvä vasemmistoenemmistö, kuten oli edellisilläkin. Demarit eivät kuitenkaan suostu siihen, että pääministerinä toimisi Linken edustaja. Linken kärkiehdokas Wulf Gallert ilmoitti vaali-iltana kutsuvansa joka tapauksessa SPD:n keskusteluihin mahdollisesta yhteistyöstä.

Todennäköistä kuitenkin on, että suuri koalitio jatkaa kristillisdemokraattien Reiner Haseloffin johdolla, ja että demarit auttavat CDU:ta pitämään asemansa.

Thüringenissä syntyi vastaava tilanne puolitoista vuotta sitten, jolloin SPD kieltäytyi hallitusyhteistyöstä Linken kanssa ja turvasi tuntuvan tappion kärsineen CDU:n johtoaseman säilymisen. Linken Bodo Rahmelow jopa tarjosi pääministeriyttä demareille, vaikka Linke on tuntuvasti SPD:tä suurempi maapäivillä.

Uusnatsit
karsiutuivat

Ennen vaaleja näytti siltä, että uusnatsit yltäisivät Magdeburgin osavaltioparlamenttiin. NPD ei kuitenkaan 4,6 prosentin kannatuksellaan ylittänyt äänikynnystä. Se sai vaalitutkijoiden arvioiden mukaan liikkeelle peruskannattajansa, mutta ei onnistunut tavoittamaan uusia äänestäjiä. Alle 30-vuotiaiden äänistä se keräsi 12 prosenttia.

NPD on edustettuna useiden, varsinkin pienempien paikkakuntien valtuustoissa sekä alueellisissa päätöselimissä.

Aikaisemmin DVU, Saksan kansaunioni, oli mukana maapäivillä, mutta sen ryhmä pirstoutui pian. Viisi vuotta sitten se jäi alle äänikynnyksen.

Baden-Württemberg
CDU:n huolenaiheena

Lounainen, varakas Baden-Württemberg on kristillisdemokraattien ydinaluetta. Vuosikymmeniä jatkunut johtoasema on ensi sunnuntain vaaleissa uhattuna. Demarit ja vihreät ovat gallupeissa nousseet CDU:n ja sen hallituskumppanin FDP:n ohi.

Syynä ovat kristillisdemokraattien omat toimet, muun muassa energiayhtiön ostaminen ydinlaitoksineen takaisin osavaltiolle kalliilla hinnalla. Nyt puolet näistä laitoksista on Japanin kriisin vuoksi pysähdyksissä.

Jos Merkelin hallituskoalitio menettää vallan Baden-Württembergissä, se saattaa huojuttaa liittohallitusta ja johtaa sen hajoamiseen.

Vaalikamppailuun oli viime viikolla liittyä traaginen tapahtuma, kun Angela Merkel oli vähällä joutua helikopterionnettomuuteen. Merkeliä kuljettaneen, äskettäin käyttöön otetun helikopterin moottori sammui 1 600 metrin korkeudessa, jolloin helikopteri menetti nopeasti korkeutta. Muutamaa sataa metriä ennen maanpintaa moottori käynnistyi. Helikopteri laskeutui vahingoittumattomana lähimmälle kentälle.